Somálští piráti napadli další americkou loď

Mogadišo - Somálští piráti zaútočili na další americkou nákladní loď. Stříleli na ni, na palubu se jim ale proniknout nepodařilo. Včera navíc unesli dvě další plavidla - libanonské a řecké - a napadli loď plující pod liberijskou vlajkou. Vůdci útočníků slibují pomstu za nedávnou americkou a francouzskou záchrannou akci, při níž bylo několik únosců zastřeleno. Dosud se piráti snažili se zajatci zacházet slušně v očekávání vysokého výkupného.

Na loď Liberty Sun plující pod americkou vlajkou zaútočili piráti raketami a samopaly, ale nepodařilo se jim dostat na její palubu. Posádka plavidla vyšla z útoku nezraněná, ale loď utrpěla škody. Plavidlo okamžitě požádalo o pomoc americké vojenské námořnictvo a nyní pluje pod eskortou. Loď veze z Houstonu americkou pomoc do keňské Mombasy, upřesnila společnost Liberty Maritime.

Šlo o druhý útok pirátů na americkou loď za poslední týden. V neděli zabili američtí odstřelovači tři somálské piráty a osvobodili kapitána nákladní lodi Maersk Alabama, kterého piráti drželi pět dní jako rukojmí.



Na boj s piráty se chystá i somálská vláda

Kromě mezinárodních námořních jednotek se na boj s piráty připravuje také somálská vláda. „Shromažďujeme aktuální informace o činnosti pirátů od zpravodajských služeb. Chceme vědět, jak tyto skupiny pracují, jaké mají kontakty a kdo je podporuje. Brzy proti nim zasáhneme,“ slíbil somálský premiér Omar Abdirashid Ali Sharmarke. Podle něj nestačí ovládnout piráty na moři, je třeba zničit jejich základny na pevnině a  zabránit jim dostat se na moře.

„Kdyby mezinárodní společenství a Američané na to poskytli nejméně pět procent z peněz, které vynakládají na boj na moři, tak bychom pirátství zastavili,“ řekl premiér. Od loňského podzimu vyslalo válečné lodě k somálským břehům už 16 zemí. O umístění bitevních křižníků uvažují teď také Spojené státy.

Piráti ale ve svých akcích nepolevují - v březnu jim padlo do rukou celkem 15 nákladních lodí, v dubnu prozatím dalších deset. Jen během úterý neúspěšně napadli dvě plavidla a další dvě unesli. V pondělí v noci přepadli řeckou loď na její cestě z Jordánska do Indie. Po několika hodinách unesla jiná skupina - asi 150 kilometrů od somálského pobřeží - libanonskou nákladní loď plující pod vlajkou státu Togo.

Francouzi zajali další piráty

Francouzské námořnictvo dnes při útoku na pirátskou mateřskou loď v Indickém oceánu zadrželo 11 námořních lupičů. Francouzští vojáci zaútočili na desetimetrové pirátské plavidlo, které se pohybovalo asi 900 kilometrů východně od keňského přístavu Mombasa, brzy ráno poté, co jej v noci sledovali. Na jeho palubě našli vedle 11 pirátů dva útočné rychlé čluny a 17 sudů s 200 litry pohonných hmot.

Stopu zločinců sledovali francouzští vojáci již od úterý, kdy vrtulník vyslaný z armádního plavidla zabránil přepadení liberijské nákladní lodi Safmarine Asia. Po nezdařeném útoku se piráti vydali směrem ke své mateřské lodi. Vrtulník francouzského námořnictva je však sledoval.

  • Somálský premiér Omar Abdirashid Ali Sharmarke autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/802/80113.jpg
  • Somálští piráti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/802/80115.jpg