Slovenskou elektrárnu ve Vojanech poškodil požár

Košice - Požár poškodil tepelnou elektrárnu ve Vojanech na východě Slovenska. Škody podle prvních odhadů už dosáhly tří milionů eur. Podle hasičů v Košicích byl požár uhašen v noci a nikdo nebyl zraněn. Poškozená elektrárna je teď odstavená a požár začala vyšetřovat policie. Podle její mluvčí Jany Demjanovičové vyšetřovatelé vyloučili cizí zavinění. Zařízení patří společnosti Slovenské elektrárne, která je hlavním výrobcem elektřiny v zemi.

Jak uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, požár okolo deváté hodiny večer zasáhl bloky pět a šest, obě postižené části jsou odstavené. Výkon každého z poničených bloku byl 110 megawatt, elektrárna ale nadále zajišťuje dohodnuté dodávky elektrické energie. V elektrárně shořela jedna z turbín poté, co se v ní vzňal provozní olej. Doba odstávky ani výše škod se zatím nedá odhadnout.

Ve Vojanech na východě Slovenska jsou dvě tepelné elektrárny, každá z nich má čtyři bloky a instalovaný výkon 440 megawatt. Zařízení je důležité pro zabezpečení stability elektrické sítě, zajišťuje také podpůrné služby pro přenosovou soustavu a vyrovnává například výpadky výkonu jiných zdrojů.

Na začátku roku hořelo také v tepelné elektrárně Nováky. Na dopravním pásu na uhlí tehdy vypukl požár. Poté byly dva elektrárenské bloky asi týden odstaveny.

Požár v elektrárně Vojany
Zdroj: ČTK