Bolivijský prezident Morales ukončil hladovku

La Paz - Bolivijský prezident Evo Morales ukončil hladovku za přijetí nového volebního zákona krátce poté, co normu schválil Kongres. Společně s prezidentem ukončilo protest i 13 odborových předáků, kteří s ním hladovku drželi od minulého týdne. Nový zákon mimo jiné zaručuje ve 130členném parlamentu sedm poslaneckých křesel pro menšinové indiánské skupiny, umožňuje volit Bolivijcům žijícím v zahraničí, což představuje dalších 300 tisíc potenciálních voličů k nynějším asi čtyřem milionům, a zpřísňuje pravidla pro identifikaci voličů. Podle zákona se také mají příští všeobecné volby uskutečnit v prosinci a dosavadní prezident se jich může zúčastnit.

Morales trávil svou hladovku na matraci v prezidentském paláci. Pil heřmánkový čaj a žvýkal kokové lístky. Po ukončení hladovky vypadal vyčerpaně a také trochu zhubl. Zatím oficiálně neoznámil, že se bude ucházet o další volební mandát, nicméně dal jasně najevo, že jeho Hnutí za socialismus (MAS) se moci vzdát nehodlá.

Nebyla to první hladovka, kterou Morales držel. Jeho nejdelší trvala 18 dní, když jako odborový předák protestoval proti likvidaci kokových plantáží. Tato rostlina sice poskytuje hlavní surovinu pro výrobu kokainu, avšak tisíce let ji indiáni na náhorní plošině používají nejen pro posvátné rituály, ale také pro zahnání hladu, jako zdroj vitamínů a minerálů i proti vysokohorské nemoci.

Morales, ajmarský indián, je oblíben především mezi chudými obyvateli včetně indiánů, kteří v Bolívii, jedné z nejchudších jihoamerických zemí, po staletí trpěli diskriminací. V polovině minulého měsíce si reputaci u těchto obyvatel posílil také tím, že do rukou chudých indiánů předal vlastnická práva na 38 tisíc hektarů půdy zabavené ve východních bolivijských nížinách bohatým statkářům. Rančeři byli obviněni, že dělníky zaměstnávají v podmínkách polovičního otroctví.