Až milion Moldavanů žádá o občanství v Rumunsku

Bukurešť - Neklidná situace v Moldavsku po nedávných parlamentních volbách zřejmě způsobila to, že až milion Moldavanů žádá o občanství v sousedním Rumunsku. Jde především o mladé lidi, kteří se v době ekonomické krize snaží lépe uplatnit v zemi, jež je členem Evropské unie.

V současné době leží na rumunské ambasádě v Kišiněvě 650 tisíc obálek se žádostmi o občanství. Do Rumunska chtějí celé rodiny. Podle rumunského prezidenta Traiana Baseska za tím stojí neklidná situace v Moldavsku, která vypukla po nedávných volbách, v nichž zvítězili komunisté. Zpravodaj České televize Miroslav Karas ovšem doplnil, že Moldavané touží žít v Rumunsku především proto, že je tato země od roku 2007 členem Evropské unie a lidé zde mají šanci na lepší život.

Moldavsko patří k nejchudším zemím v Evropě, není tu moc práce. Kdo ji má, dostává nízké platy. Moldavané proto často míří za prací do zahraničí. Západní země ale v době ekonomické krize posílají tyto lidi zpět do vlasti, kde zase práce není.

Nejjednodušším řešením je tedy pro Moldavany požádat o občanství v Rumunsku. Tyto země mají totiž společný jazyk a historii. V letech 1918 až 1940 bylo území dnešního Moldavska součástí Rumunska. Podle odhadů má rumunské kořeny 65 až 70 procent obyvatel Moldavska. V případě, že Rumunsko žadatele přijme, se tak budou stěhovat jen několik kilometrů od svých skutečných domovů.

Parlamentní volby, které se v Moldavsku konaly 5. dubna, vyhráli komunisté. Opozice výsledky neuznala a demonstrace přerostly v pouliční nepokoje. Ústřední volební komise v Moldavsku dnes začala přepočítávat více než 1,5 milionu hlasovacích lístků ze sporných voleb. Podle opozice ale přepočítávání hlasů dospěje ke stejnému „zfalšovanému“ výsledku.