Nejvyšší slovenský soud rozhodl ve sporu dvou obcí o Štrbské pleso

Tatry - Ve slovenských Vysokých Tatrách dnes vyvrcholil boj o jednu z turisticky nejnavštěvovanějších lokalit Štrbské pleso. O tu se už 20 let přou dvě obce - Vysoké Tatry a Štrba. Nejvyšší soud dnes rozhodl, že středisko bude spravovat obec Štrba, té středisko patřilo už před druhou světovou válkou.

V obci Štrba ohlašovaly vítězství v dlouhodobém sporu zvony, spokojenost s rozsudkem neskrýval ani starosta Michal Sýkora. Primátor Vysokých Tater Ján Mokoš naopak netajil zklamání. Podle něj senát nerespektoval verdikt ústavního soudu, podle něhož byly v minulosti Vysoké Tatry o Štrbské pleso připraveny protiprávně. Podle jeho slov ho mrzí, že se nerozhodovalo podle práva, ale na základě politických tlaků. „To není proti zájmům města Vysoké Tatry a jeho občanů, ale hlavně proti zájmům celého Slovenska,“ prohlásil.

Obyvatelům i návštěvníkům Štrbského plesa je ale jedno, komu toto lukrativní území patří. Spor o Štrbské pleso ale zřejmě ani dnešním rozhodnutím Nejvyššího soudu nekončí. Mokoš totiž po vynesení verdiktu prohlásil, že využije na obranu svých práv další právní prostředky a zřejmě se obrátí i na evropské instituce.

Nejvyšší soud už jednou v tomto případě rozhodoval a rozhodl ve prospěch obce Štrba, město Vysoké Tatry ale tento rozsudek napadlo u Ústavního soudu, ten rozhodnutí Nejvyššího soudu zrušil a vrátil mu případ k dalšímu projednání. Nejvyšší soud ale dnes potvrdil, že Štrbské pleso patří pod správu Štrby.

Štrbské pleso před II. světovou válkou patřilo k obci Štrba, po válce ale připadlo Vysokým Tatrám. V roce 1990 začala obec Štrba uplatňovat nárok na Štrbské pleso. Spor se navíc vyhrotil poté, co proti sobě obce vyhlásily takzvanou tabulovou válku. Města si vyměňovala tabule, na kterých bylo střídavě Štrbské pleso - Vysoké Tatry nebo Štrbské pleso - Štrba.

V horské osadě Štrbské pleso žije asi 150 obyvatel, místo je ale častým cílem letních i zimních návštěvníků Tater. Pro samosprávu však může být z finančního hlediska lukrativní záležitostí. V katastru osady je řada hotelů, rekreačních zařízení či hojně navštěvované lyžařské středisko.