Japonsko chce vypustit až stovku minisatelitů

Tokio - Japonsko plánuje vyslat na oběžnou dráhu až stovku minisatelitů o velikosti školní brašny, které mají sledovat mimořádné události od přírodních katastrof až po dopravní zácpy. Žádná ze stran družice nemá být delší než 50 centimetrů a vážit budou maximálně 50 kilogramů. Všechny budou mít stejný vnější obal a vnitřní komponenty budou přizpůsobeny úkolu, pro který bude aparát určen. Na oběžnou dráhu kolem Země by se první z nich měly dostat nejdříve za dva roky. Informoval o tom dnes japonský list Jomiuri šimbun.

Tato zpráva následuje dva týdny poté, co japonská vláda premiéra Taróa Asa zveřejnila rozsáhlý investiční balíček, který zahrnuje i výzvu ke vzniku domácího průmyslu pro výrobu malých satelitů. Stimulační plán v hodnotě 150 miliard dolarů si za cíl stanoví vytvoření stovky nových malých a středně velkých podniků v tomto oboru během následujících tří let.

„Podobné satelity mohou být vyvinuty a vyneseny na orbitu rychleji a levněji než běžné družice,“ řekl mluvčí ministerstva školství, kultury, sportu, vědy a techniky Tokujuki Aso. Toto ministerstvo spolu s ministerstvem hospodářství, obchodu a průmyslu už prozkoumaly využití podobných satelitů, dodal mluvčí. Cena každého z minisatelitů by měla být tři až čtyři miliony dolarů a do vesmíru by je měla vynést ruská raketa.