Indické volby jsou největším demokratickým hlasováním na světě

Dillí - Miliony indických voličů vyšly k volebním urnám v největším demokratickém hlasování na světě. V první fázi rozhodují o složení dolní komory parlamentu. Dnešní kolo je první z celkových pěti. Volební místnosti se definitivně uzavřou 13. května. Hlasovat může přes 700 milionů voličů. Hlavní souboj se očekává mezi vládním Indickým národním kongresem a nacionalistickou Indickou lidovou stranou.

V dnešní první z pěti volebních fází odevzdalo ve 124 volebních obvodech 15 indických států a dvou teritorií svůj hlas asi 60 procent ze 143 milionů registrovaných voličů. Ve státě Džharkhand místní maoisté při několika incidentech zabili 19 lidí, mezi nimi deset příslušníků polovojenských jednotek, kteří měli dohlížet na bezpečnost voleb. V zemi byla kvůli volbám zavedena zvláštní bezpečnostní opatření, vláda do terénu poslala přes šest milionů policistů, vojáků i civilních pozorovatelů. Asi nejpřísnější opatření byla zavedena v neklidném Kašmíru, odkud žádný incident hlášen nebyl.

Volební maraton bude pokračovat 22. a 23. dubna, 30. dubna, 7. května a definitivně se volební místnosti uzavřou 13. května. Předběžné výsledky by měly být známy 16. května. Ve státech Ándhrapradéš, Urísa a Sikkim se současně konají volby do místních zákonodárných sborů.

Volby skončí 13. května

Na základě většinového volebního systému mohou Indové starší 18 let vybírat kandidáty ze sedmi celonárodních, 48 regionálních a několika stovek dalších stran. Celkem se rozhoduje o obsazení 543 poslaneckých křesel v 545členné dolní sněmovně. Dva členy parlamentu jmenuje sám prezident.

Hlavní souboj svede vládní blok v čele s Indickým národním kongresem Sonii Gándhíové a aliance vedená hinduistickými nacionalisty z Indické lidové strany. Ani jedna z obou hlavních stran ale pravděpodobně nezíská v dolní komoře většinu. Do výsledků mohou zasáhnout i marxisté z Komunistické strany Indie.

Dojednat koalici v Indii je po volbách vždy složité. Minulé vlády se navíc měnily i v průběhu volebního období. Není navíc neobvyklé, že vládní koalice mívají v Indii třeba i 32 nebo 37 členů, kabinet se navíc obměňuje i v jednotlivých indických státech. Podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka je ale nejpravděpodobnější, že novou vládu bude sestavovat opět Indický národní kongres.

Indické parlamentní volby jsou označovány za „největší demokratický akt na světě“, protože se jich postupně zúčastní na 714 milionů voličů.