Kontroverzní nizozemský poslanec Wilders chce natočit Fitnu 2

Brusel/Amsterodam - Kontroverzní nizozemský poslanec Geert Wilders, který stojí za vznikem protiislámského filmu Fitna, chce natočit jeho pokračování. Wilders to dnes prohlásil v rozhovoru pro nizozemský deník De Telegraaf. Film Fitna, který tvrdě kritizuje islám, vyvolal negativní reakce v muslimském světě, v Nizozemsku ho televize odmítly odvysílat.

Wilders chce dokončit pokračování Fitny už za rok. „Nejedná se o kopii Fitny. Jde o následující fázi,“ upozornil Wilders. Ten se v dalším snímku chce zaměřit na přistěhovalce. Chce prý ukázat, jaké jsou následky masové imigrace z muslimských států. Na výrobě snímku by se údajně měli podílet i odborníci z Hollywoodu.

Krátkometrážní film Fitna se dostal na veřejnost loni. Snímek zobrazuje teroristické atentáty z 11. září 2001. Záběry jsou proloženy citacemi z koránu. Patnáctiminutový snímek má prý dokázat, že korán je „hrůzná a fašistická kniha,“ podněcující násilí a netoleranci vůči ženám a homosexuálům.

Geert Wilders:

„Pro korán není v demokracii místo. Vyzývá k zabíjení lidí jiného vyznání. Je to násilná kniha!“

Snímek připomíná i vraždu nizozemského režiséra Theo van Gogha, kterého v roce 2004 zabil radikální islamista. Ukazuje také karikatury proroka Mohameda. 

Film končí sloganem Zastavte islamizaci, braňte naši svobodu. Wilders, který je poslancem nizozemského parlamentu za extremistickou Stranu za svobodu (PVV), je znám také kvůli výroku, ve kterém přirovnal korán k Hitlerově knize Můj boj.

Kvůli kontroverznímu snímku Wilderse v jeho vlasti stíhají, protože prý film Fitna podněcuje násilí a diskriminaci. Snímek samozřejmě negativně přijal muslimský svět. Dobře ho nevnímají ale ani některé evropské země. Při poslední cestě do Británie vrátily tamní úřady Wilderse zpět do vlasti.

Wildersův film o islámu
Zdroj: ČT24