Archeologové jsou na stopě Kleopatřině hrobce

Káhira - Archeologové začnou příští týden zkoumat tři místa v areálu egyptského chrámu ve snaze najít místo posledního odpočinku slavných milenců - egyptské královny Kleopatry a římského vojevůdce a politika Marka Antonia. Týmy z Egypta a Dominikánské republiky zkoumaly areál chrámu poslední tři roky. Našly zde řadu hlubokých šachet, z nichž tři bylo možné použít pro pohřbívání. Milenci, kteří spáchali sebevraždu poté, co byli poraženi v bitvě u Actia, mohli být podle mínění rady pohřbeni v podobných šachtách. Informace přinesla egyptská Nejvyšší rada pro památky.

Podle prohlášení rady by Kleopatra a Marcus Antonius mohli být pohřbeni v hluboké šachtě v bývalém chrámu u Středozemního moře. Archeologové loni u chrámu objevili alabastrovou hlavu Kleopatřiny sochy a 22 mincí s její podobiznou, které zřejmě patřily Marku Antoniovi.

Hawass: Kleopatra byla atraktivní

Šéf egyptských archeologů Zahi Hawass uvedl, že mince nalezené v chrámu vyvracejí názor některých učenců, že Kleopatra byla velmi ošklivá. „Nálezy z Taposirisu ukazují její půvab a naznačují, že Kleopatra rozhodně byla atraktivní,“ řekl Hawass.

Proslulá vládkyně a její přítel spáchali sebevraždu v roce 30 před naším letopočtem poté, co se zhroutily jejich plány na ovládnutí Římské říše a Alexandrii oblehl jejich úhlavní nepřítel Octavianus, pozdější první císař Augustus. Archeologové si jako nejpravděpodobnější vytipovali tři místa v chrámu u Alexandrie, kde by se hrobky mohly nacházet. Chrám se nachází při severním okraji města Alexandrie a byl postaven za vlády krále Ptolemaia II. (282-246 před naším letopočtem).

Ozývají se i skeptické hlasy

Marcus Antonius se zřejmě zabil sám svým mečem a o Kleopatře se traduje, že se nechala uštknout jedovatým brejlovcem. Avšak oxfordský egyptolog John Baines si položil otázku, proč by Augustus, který Antonia porazil, vybíral tak vznešené místo pro hrobky. „Opravdu nevím, proč by měla být spojitost mezi tímto místem, Antoniem a Kleopatrou,“ řekl.

Již dříve archeologové objevili nedaleko Alexandrie vně chrámu velký hřbitov. Také objevili 27 hrobek s 10 mumiemi. Podle prohlášení styl hrobek naznačuje, že byly postaveny v antickém období. Přítomnost hřbitova také naznačuje, že by mohla být uvnitř chrámu pohřbena důležitá, možná královská osoba.

Vydáno pod