USA usilují o nový začátek ve vztazích s Kubou

Port of Spain - Spojené státy usilují o nový začátek ve vztazích s Kubou. Při zahájení summitu Organizace amerických států (OAS) na karibském ostrově Trinidad a Tobago to dnes prohlásil americký prezident Barack Obama. Rovnocenné partnerství podle něj chtějí také navázat s ostatními zeměmi kontinentu. To ocenil i proslulý kritik USA, venezuelský prezident Hugo Chávez, který si s novým šéfem Bílého domu potřásl rukou a řekl mu, že by chtěl být jeho přítelem. Bílý dům zároveň vyzval Kubu k propuštění politických vězňů.

„Spojené státy hledají s Kubou nový začátek,“ prohlásil americký prezident na úvod třídenního setkání před lídry zbývajících 33 členských zemí OAS. „Vím, že musíme urazit dlouhou cestu, abychom překonali desetiletí nedůvěry, ale existují kritické kroky, které můžeme učinit směrem k novému dni,“ dodal.

Nový začátek chce Obama dát i vztahům s ostatními státy amerického kontinentu, které se za administrativy Obamova předchůdce George Bushe v některých případech vážně zhoršily. „Jsem tu, abych zahájil novou kapitolu dialogu, který bude udržován po celou moji vládu,“ řekl přítomným kolegům. „Slibuji vám, že budeme usilovat o rovnocenné partnerství. V naši vztazích není nadřazený a podřazený partner,“ zdůraznil.

Barack Obama:

„Jsem připraven jednat s kubánskou vládou o celé řadě otázek - od lidských práv, svobody projevu a demokratických reforem po otázky drog, migrace a ekonomiky. Nezajímají mě samoúčelné řeči. Jsem přesvědčen, že můžeme americko-kubánské vztahy posunout novým směrem.“

Obamova smířlivá slova vůči Kubě jsou v posledních dnech již několikátým signálem naznačujícím možnost oteplení vztahů mezi Washingtonem a Havanou, vůči níž USA od 60. let uplatňují sankce. Obama například uvolnil některá restriktivní opatření v oblasti cestování na Kubu či zasílání finanční hotovosti od Kubánců žijících v USA. Kubánský vůdce Raúl Castro na to kontroval prohlášením, že jeho země je otevřená rozhovorům se Spojenými státy o všech tématech, včetně politických vězňů.

Chávez chce být Obamovým přítelem

Kuba se jako jediná země karibské oblasti summitu v trinidadském Port of Spain neúčastní, protože byla z OAS v roce 1962 vyloučena. Zaznívají však hlasy, že by se do 34členného bloku měla vrátit. O to usiluje například velký spojenec Kuby, venezuelský levicový prezident Hugo Chávez.

Tento nemilosrdný kritik Washingtonu v době Bushovy vlády na úvod summitu nového muže v čele Bílého domu vřele přivítal. „Chci být vaším přítelem,“ řekl Chávez Obamovi, když si oba státníci potřásli rukama. „Prezident Obama je inteligentní muž, na rozdíl od jeho předchůdce,“ neopomněl následně slovně zaútočit na Bushe. Obama byl o svém prvním setkání s tímto kontroverzním státníkem mnohem méně sdílný. Pouze se prý Cháveze španělsky zeptal, jak se má.