Uneseného kapitána vítali doma lidé s vlaječkami

Underhill (USA)  - Americký námořní kapitán Richard Phillips se triumfálně vrátil do domovského Underhillu ve státě Vermont. Velitele nákladní lodě Maersk Alabama, kterého minulý týden pět dní zadržovali somálští piráti, na nedalekém letišti přivítala manželka s dětmi a asi dvě desítky příznivců. Kapitánův návrat domů vysílalo v přímém přenosu několik televizních stanic.

Po přivítání s rodinou Phillips v krátkém projevu ocenil americké vojáky, kteří ho osvobodili. „Oni jsou ti superhrdinové. Oni jsou ti titáni. Oni jsou ti neskuteční muži, co dělají neskutečnou práci a udělali ji i se mnou,“ poděkoval posádce torpédoborce USS Bainbridge, jejíž ostřelovači při noční akci zastřelili tři ze čtyř jeho únosců. Poslední pirát se vzdal.

„Já nejsem hrdina, to jsou vojáci,“ dodal Phillips na burlingtonském letišti za aplausu skupinky asi 20 lidí s vlaječkami. Odtud se s rodinou vydal do Underhillu, kde na něj čekalo domácí jídlo a jeho oblíbené pivo. Obyvatelé města při příležitosti návratu slavného spoluobčana vyzdobili své domy nápisy: „Vítejte doma, kapitáne“. Na přání Phillipsovy rodiny ale tamní radnice žádné oficiální oslavy pořádat nebude.

Somálští piráti napadli loď Maersk Alabama s 20 Američany na palubě minulou středu. Posádce se podařilo plavidlo znovu ovládnout, ale kapitán zůstal v rukou pirátů, kteří ho zadržovali na záchranném člunu a požadovali za něj výkupné.