Účastníci amerického summitu se nedohodli na závěrečné deklaraci

Port of Spain - Summit amerických států, který se od pátku konal na Trinidadu, dnes skončil, ale 34 účastnících se zemí nedosáhlo dohody o závěrečné deklaraci. Novinářům to oznámil premiér státu Trinidad a Tobago Patrick Manning, podle dostupných informací odmítli závěrečnou deklaraci podepsat levicoví nejvyšší představitelé jihoamerických států. Summit nicméně přinesl oteplení vztahů mezi Venezuelou a USA. Venezuelský prezident Hugo Chávez v sobotu oznámil, že pošle do Washingtonu zpět loni odvolaného velvyslance. Do funkce už jmenoval někdejšího ministra zahraničí Roye Chadertona. Obama rovněž symbolicky podal ruku Kubě, která se ale summitu neúčastnila.

Na summitu vládla dobrá atmosféra, americký prezident Barack Obama si získal přítomné vstřícností. Chávez dokonce několikrát anglicky při jednání zopakoval, že chce být jeho přítelem. Řekl také, že nepochybuje, že s Obamou v Bílém domě se vztahy s Washingtonem zlepší.

Chávez vypověděl předchozího diplomata loni v září a obvinil USA z vměšování do záležitostí vnitřních věcí spojenecké Bolívie. Její prezident Evo Morales tehdy obvinil amerického velvyslance v Bolívii z podněcování nepokojů v pěti bolivijských separatistických provinciích, oba státy si vyhostily velvyslance a Chávez se v gestu solidarity připojil.

Morales: USA stále osnují spiknutí

Morales ale před novináři řekl, že USA proti němu stále osnují spiknutí. Žádal Obamu, aby veřejně odsoudil plán na zabití Moralese a jeho viceprezidenta. Bolivijští policisté ve čtvrtek tři předpokládané pachatele zabili a dva zatkli. Obama k tomu řekl, že o incidentu neví, ale ujistil, že USA nejsou nijak zapojeny: „Nepodporuji ani neomlouvám použití násilí proti demokraticky zvoleným vládám.“ Morales výslovně o americkém podílu na plánu nehovořil, ale řekl, že Obama mluví o změnách a nových vztazích, ale v „Bolívii žádnou změnu nepozorují, protože konspirační politika pokračuje“.

Politici přítomní na summitu Obamu žádali o zrušení embarga proti Kubě, která jako jediná na schůzce nebyla zastoupena. Obama přislíbil novou spolupráci a nabídl také nový začátek americko-kubánských vztahů. Podmiňuje je ale politickými reformami v Havaně. Podle kubánského prezidenta Raúla Castra je Kuba s USA připravena jednat. Tématy případných setkání zpočátku ale zřejmě nebudou zásadní otázky jako demokracie, embargo a lidská práva, ale migrace a pašování drog.

Evo Morales s lístkem koky
Zdroj: ČT24