Umělci chtějí na zeď oddělující Palestinu napsat veřejný dopis Izraeli

Jeruzalém - Palestinci usilují o nezávislý stát, jeho hranice ale zatím nebyly přesně stanoveny. Izraelské a palestinské území od sebe oddělují vysoké zdi. Skupina umělců se s tím odmítá smířit a chce bariéry odstranit. Betonová zeď s ostnatým drátem stojí také mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu, který je pod palestinskou samosprávou. A právě kus této zdi použila skupina umělců jako plátno, na které začali psát dopis.

„Na stěnu chceme sprejem nastříkat otevřený dopis. Ten původně napsal Farid Esack - to je známá osobnost a jihoafrický profesor, který v současnosti učí na Harvardské univerzitě. Jeho slovy chceme pokrýt skoro 3 kilometry hraniční zdi,“ popisuje plán umělec a aktivista Faris Arouri. Tento bojovník za lidská práva vyjadřuje v dopise svůj názor, že Izraelci se chovají k Palestincům na okupovaných územích hůř, než jak se zacházelo s černochy v době apartheidu v Jižní Africe. Izrael toto srovnání důrazně odmítl. Umělci přesto doufají, že jejich happening přitáhne pozornost veřejnosti a zeď časem padne.

„Víme, že naše akce nemůže tuhle zeď zbořit. Ale doufáme, že vzbudí zájem mezinárodní veřejnosti. A lidé ve světě si uvědomí, že tato zeď je nelegální a zasahuje do života zdejších Palestinců. A ostatní vlády budou tlačit na tu izraelskou, aby tuto stěnu zničila,“ dodává Arouri.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu během šestidenní války v roce 1967. Od té doby tady vzniklo více než 200 židovských osad. Izrael zesílil výstavbu zdí a elektrických plotů v roce 2002 - reagoval tím na časté raketové útoky palestinských radikálů. Šedé betonové kvádry se staly oblíbenou plochou pro graffitové malby. Podle umělců by jejich dopis měl mít skoro 2 000 slov a měl by končit až u hraničního přechodu, kudy Palestinci přicházejí do Jeruzaléma.