Íránský prezident zaručil odsouzené Američance právo na obhajobu

Teherán - Odsouzená americká novinářka Roxana Saberiová musí mít v odvolacím řízení plně zajištěná práva na svoji obhajobu. Nařídil to íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Žena, která má také íránské občanství, byla obviněna ze špionáže pro Spojené státy a odsouzena k osmi letům vězení. Zatčena byla v lednu, původně čelila obvinění z nákupu alkoholu a novinářské práce bez akreditace. Bílý dům žádá její propuštění.

Dopis z prezidentovy kanceláře pro teheránského prokurátora byl zveřejněn den poté, co Saberiová byla přes odpor Washingtonu odsouzena v Teheránu k osmiletému vězení za špionáž ve prospěch Spojených států. Její advokát hned v sobotu oznámil, že se hodlá odvolat a rozsudek zvrátit. Jeho klientka a Spojené státy obvinění ze špionáže odmítají.

Prezident naléhá, aby bylo zajištěno, že veškeré právní kroky spojené se Saberiovou budou založeny na spravedlnosti. „Osobně se ujistěte, že obviněná se těší všem svobodám a právům ke své obhajobě a že její práva nebudou porušena,“ uvedla kancelář v dopise prokurátorovi.

Washington důrazně požaduje propuštění Saberiové 

Rozsudek přišel v době, kdy nová vláda amerického prezidenta Baracka Obamy usiluje o sblížení s Íránem po desetiletích nepřátelství obou zemí. Ahmadínežád projevil podobnou novou vstřícnost a otevřela se možnost prvních přímých rozhovorů mezi americkými a íránskými představiteli.

Washington však naznačil, že případné nepropuštění Saberiové, která má íránské i americké občanství, by tento proces sbližování nejspíš poškodil. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyjádřila v sobotu nad rozsudkem „hluboké rozčarování“. USA budou důrazně tlumočit své znepokojení íránské vládě, řekla Clintonová, podle níž byla Saberiová v Íránu, aby se dozvěděla víc o jeho kulturním dědictví.