Rakouské Braunau se za svého nejznámějšího rodáka stydí

Braunau (Rakousko) - V pondělí to bude přesně 120 let, co se v rakouském Braunau narodil muž, který výrazně zasáhl do dějin světa a jehož jméno je spojováno s utrpením, násilím a krví - Adolf Hitler. Každoročně se tento den pokoušejí zneužít neonacisté v mnoha zemích. Chtěli demonstrovat i přímo v hornorakouském Braunau, úřady ale jejich pochod zakázaly.

Hitler sám se ale ke svému rodišti příliš nehlásil. V Braunau prožil jen první tři roky života, a když 12. března 1938 vstoupil na anektované rakouské území, projel kolem rodného domu, aniž se tam zastavil. Přesto se město spojení s jeho jménem dodnes nezbavilo. „Pro místní obyvatele to není věc, na kterou by každý den mysleli, ale pro svět je Hitler většinou první asociace spojená s Braunau,“ říká redaktorka místního deníku Rundschau Nina Eichlbergerová.


Po válce hrozilo, že se z Hitlerova rodného domu stane poutní místo krajní pravice. V roce 1989, těsně před stým výročím Hitlerova narození, odhalila radnice před domem pomník jeho obětem. Desku přímo na dům jeho soukromí majitelé nepovolili. Dnes jsou tu chráněné dílny pro handicapované a stát má na dům předkupní právo; nemůže ho tak koupit žádný podnikavý zájemce.

Pamětní deska před Hitlerovým rodným domem
Zdroj: ČT24