Somálští piráti propustili za 100tisícové výkupné loď

Mogadišo - Somálští piráti propustili nákladní loď Sea Horse plující pod vlajkou Toga, kterou zajali minulý týden. Podle mluvčího OSN zaplatil provozovatel lodi výkupné. Agentura Reuters cituje zdroje blízké pirátům, podle kterých šlo o částku 100 tisíc dolarů. Piráti v Adenském zálivu a Indickém oceánu dál unášejí lodě bez ohledu na přítomnost válečných plavidel mnoha zemí.

„Dozvěděli jsme se od přepravce, že plavidlo bylo propuštěno,“ uvedl Peter Smerdon, mluvčí Světového programu pro výživu OSN (WFP). To je přidružená organizace OSN, pro niž obchodní loď Sea Horse převážela potraviny.

Propuštění potvrdili i piráti s tím, že mu předcházelo zaplacení výkupného. „Somálští obchodníci se podíleli na propuštění této lodě. Zprostředkovali jednání a zaplatili nějaké peníze. Myslím, že to nebylo víc než 100 tisíc dolarů,“ sdělil jeden z pirátů.

Nákladní loď Sea Horse unesli piráti minulý týden v úterý. Plavidlo napadli ozbrojenci asi 143 kilometrů od somálských břehů. Piráti se k lodi přiblížili na třech až čtyřech člunech.

Útoky pirátů, kteří unášejí lodě v Adenském zálivu, se v poslední době stupňují. Jen za poslední týden se zmocnili tří lodí.