Kazachstán nepošle své vojáky na cvičení NATO v Gruzii

Almaty - Bývalá sovětská republika Kazachstán se nezúčastní vojenského cvičení NATO v Gruzii, které je plánováno na květen. Ruský prezident Dmitrij Medveděv v pátek cvičení kritizoval a označil ho za nesprávné a nebezpečné rozhodnutí.  Uvedl, že Moskva bude cvičení pečlivě sledovat a v případě nutnosti přijme potřebná rozhodnutí.

„Kazachstán se skutečně nezúčastní,“ prohlásil bez dalšího upřesnění mluvčí kazašského ministerstva obrany a potvrdil tak, že se armáda stahuje z manévrů pořádaných v rámci programu NATO Partnerství pro mír.

Rusko na protest proti manévrům zrušilo svou účast na schůzce náčelníků generálních štábů s NATO, která se měla konat 7. května. Jednání Rady Rusko-NATO (plánované na 29. dubna) se ale uskuteční beze změny.

Mezi Tbilisi a Moskvou panují vyhrocené vztahy od loňské srpnové války o Jižní Osetii, kterou Gruzie prohrála. Moskva uznala nezávislost obou gruzínských proruských regionů, tedy Jižní Osetie a Abcházie. Abcházie nyní reagovala na rozhodnutí NATO ohlášením vojenských „protimanévrů“ na stejnou dobu.

Cvičení NATO se bude konat od 6. května do 1. června asi dvacet kilometrů východně od gruzínské metropole Tbilisi. Účastnit by se ho měla asi tisícovka vojáků 17 států NATO a partnerských zemí.