Výzkumy vědců: Čínská zeď je o 2 tisíce kilometrů delší

Peking - Podle čerstvě zveřejněného výzkumu, který trval 2 roky, dospěli zaměstnanci čínského vládního úřadu pro kulturní památky k zajímavému poznatku. Slavná Velká čínská zeď je ve skutečnosti o 2 000 kilometrů delší, než bylo donedávna uznáváno. Zatímco dřívější údaje uváděly délku 6 300 kilometrů, upřesněné kartografické měření s pomocí moderní technologie hovoří o 8 851,8 kilometrech. Informoval o tom dnes list China Daily.

Nové měření bylo provedeno s pomocí technologie GPS a infračerveného záření, díky nimž byly objeveny dosud neznámé horské a pouštní úseky. Stavba vznikla jako ochrana před mongolskými kmeny a její základy byly položeny ve 3. století před naším letopočtem, za vlády dynastie Čchin. Podle přesných měření se skládá z 6 259,6 kilometrů zdi, 359,7 kilometrů příkopů a v délce 2 232,5 kilometrů využívá přírodních překážek jako hor a řek.

Dnešní podoba Velké čínské zdi je z 15. až 17. století, kdy byla vystavěna její nejdelší část. Prochází deseti provinciemi a protíná Čínu od provincie Kan-su na západě k Liaotungskému zálivu na východě; na některých místech se tyčí do výše 11 metrů.

Nově zmapované části byly postaveny za dynastie Ming, která Číně vládla v letech 1368-1644. Některé z těchto úseků se ocitly vlivem častých písečných bouří pod nánosy písku nebo jsou z nich jenom hromady suti a hlíny, takže by mohly do 20 let zcela zmizet. Zejména v provincii Kan-su byly některé části zdi budovány z písku a hlíny, jejichž odolnost se nedá s cihlami a kameny z ostatních úseků srovnat.