EU a USA vyzvaly Írán, aby propustil americkou novinářku

Washington/ Praha - Ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová a české předsednictví Evropské unie dnes vyzvaly Írán, aby propustil vězněnou americko-íránskou novinářku Roxanu Saberiovou. Saberiová byla v Íránu odsouzena v minulých dnech k osmi letům vězení za špionáž ve prospěch USA.

„Byla vystavena procesu, který byl netransparentní, nepředvídatelný, svévolný,“ prohlásila Clintonová. Dodala, že doufá, že íránské úřady co nejdříve podniknou takové kroky, které povedou k rychlému propuštění Saberiové a jejímu návratu do Spojených států.

Také podle českého předsednictví EU soud neodpovídal standardům pro transparentní a spravedlivý proces. Sedmadvacítka i nadále vyzývá Teherán, aby dostál všem závazkům ohledně lidských práv, k jejichž dodržování se zavázal.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v neděli nařídil místní justici, aby novinářka měla v odvolacím řízení plně zajištěná práva na svou obhajobu. Advokát mladé novinářky již v sobotu oznámil, že se hodlá odvolat a rozsudek zvrátit.

Saberiové hrozil trest smrti

Saberiová pracovala třeba pro britskou BBC nebo americkou síť Fox News, ve vazbě byla od ledna. Nejdřív byla obviněná z toho, že kupovala alkohol, pak že pracovala bez novinářského povolení a poté ji žalobce obvinil ze špionáže pro Spojené státy. V Íránu přiom za špionáž hrozí i trest smrti.

Američanka má íránské předky. Narodila se v USA, vyrostla ve městě Fargo ve státě Severní Dakota a má dvojí občanství, americké a íránské. Írán však dvojí občanství neuznává. Saberiová žila v Íránu posledních šest let.