Mladého somálského piráta čeká v USA soudní proces

New York/Manila - Somálský mladík, jenž byl jedním z pirátů, kteří unesli nákladní loď Maersk Alabama a věznili na ní několik dní amerického kapitána, byl převezen do New Yorku, kde s ním bude zahájen soudní proces. Mezitím piráti propustili tanker s chemikáliemi i všechny členy posádky, které zadržovali od loňského listopadu.

Mladý pirát čelí v USA obvinění, že byl členem pirátského gangu, za což stane před americkým soudem. Matka mladého piráta syna ale brání s tím, že byl zneužit. Přimlouvala se za něj dokonce u amerického prezidenta Baracka Obamy. Žádala ho, aby mladíka osvobodil, protože je mu teprve 16 let a je navíc prý nevinný. „Žádám americkou vládu, žádám prezidenta Obamu, aby pustili mé dítě. Nemá s pirátskými zločiny nic společného,“ tvrdí žena.

Matka pak žádala USA, aby mohla být u soudu přítomná, pokud úřady zahájí proces s jejím synem. Žena tvrdí, že neviděla svého syna už několik týdnů, o jeho obvinění se dozvěděla z médií.

Zatímco tři mladíkovi kumpáni zemřeli při přestřelce, když vojáci osvobozovali americké rukojmí, mladík vyvázl bez zranění, neboť byl v tu dobu na americké válečné lodi, kde jednal se zástupci USA. Pirátský gang se lodi Maersk Alabama zmocnil 8. dubna, na palubě několik dní věznili amerického kapitána. Ten byl po pěti dnech osvobozen.

Aktivita somálských pirátů se v poslední době stupňuje. Přicházejí ale i dobré zprávy. Somálští piráti dnes podle agentury AP propustili tanker s nákladem chemikálií a 23 členů jeho filipínské posádky. Lodě Stolt Strength s nákladem 24 tisíc tun kyseliny fosforové se piráti zmocnili 10. listopadu. Není zatím jasné, zda bylo pirátům vyplaceno nějaké výkupné. Už včera se objevila informace, že na svobodě je i posádka a loď Sea Horse, kterou piráti unesli minulý týden.