Maoističtí povstalci propustili unesený vlak

Ránčí (Indie) - Maoističtí povstalci dnes ve východní Indii unesli vlak s 500 cestujícími. Po pěti hodinách všechny propustili na svobodu. K útoku došlo pouze den před druhou etapou všeobecných voleb v Indii. Podle policejních zdrojů nejsou hlášeny žádné oběti.

Asi 200 až 250 povstalců vniklo do vlakové soupravy a přinutilo strojvůdce odjet s ní na nádraží v Láteháru, asi 160 kilometrů západně od džharkhandské metropole Ránčí. Agentura Reuters napsala, že poté vlak opustili a utekli do blízké džungle.

„Podle našich informací by tam neměl být nejenom žádný český občan, ale ani žádný jiný cizinec,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček.

Indičtí maoisté tvrdí, že bojují za práva nemajetných rolníků a chudých farmářů. Ve střední a východní Indii zvýšili počet útoků během volebního období.

Pětietapové všeobecné volby v Indii začaly 16. dubna a potrvají do 13. května. Během první fáze minulý týden maoisté rozpoutali krveprolití při hlasování právě v Džharkhandu, kde mají své hlavní bašty, a v dalších dvou státech východní Indie. Zabili přitom 19 lidí. Druhá etapa indických voleb se koná ve čtvrtek.

Maoisté se podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka rozhodli vyzvat obyvatelstvo k bojkotu voleb, protože podle nich hlasování nic neřeší a vše se musí vyřešit násilím. Obyvatelstvo tento bojkot ale zatím do velké míry nerespektuje a k volbám chodí.

I když by to mohlo vypadat, že dnešní incident svědčí o tom, že bezpečnostní síly nejsou na další kolo voleb připravené, opak je pravdou. Na klid během voleb bude dohlížet víc než 2 miliony vojáků a policistů.

Maoističtí povstalci unášeli vlaky s cestujícími jako ukázku své síly i v minulých letech. Obvykle je po několika hodinách zadržování propustili. Rovněž v Láteháru unesli vlak v roce 2006 se dvěma stovkami cestujících. Po jedné noci zadržování je propustili.

Od konce 60. let minulého století, kdy maoisté zahájili boj proti indické vládě, byly zabity tisíce lidí. Povstání navíc rozšířili do venkovských oblastí ve východní, střední i jižní Indii.

Únos vlaku v Indii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod