V Bruselu se shánějí peníze pro Somálsko, třetinu dá EU

Brusel - Somálská vláda má důvod k radosti. Státy světa se na dárcovské konferenci na Somálsko složily a daly dohromady celkem 213 milionů dolarů, což je asi 4,5 miliardy korun. Somálsko je v posledních měsících středem pozornosti hlavně kvůli útokům pirátů. Získané finanční prostředky mají vedle boje proti nim také pomoci obnovit pořádek v zemi, v níž již téměř 20 let zuří občanská válka, nefunguje veřejná správa a která jako stát prakticky neexistuje. Peníze by měly také přispět k ustavení somálských bezpečnostních sil, které také de facto neexistují. Evropská unie dá 85 milionů, Česko přispěje 150 tisíci dolary.

Konference se účastní generální tajemník OSN Pan Ki-mun a za české předsednictví EU náměstek ministra zahraničí Jan Kohout. Předseda Evropské komise José Barroso už před jejím začátkem řekl, že EU přispěje 85 miliony dolarů (více než 1,7 miliardy korun); bude tak největším přispěvatelem ze všech účastníků. „Stanovili jsme si jasný cíl. V příštím roce chceme ze sta procent financovat všechny somálské bezpečnostní jednotky,“ prohlásil Barroso. Česko podle ministerstva zahraničí dá 150 tisíc dolarů (asi tři miliony korun).

Výsledek předčí nejoptimističtější odhady

Státy již přislíbily poskytnout více než 213 milionů dolarů, závazky tak překročily i původně poměrně optimistická očekávání OSN. Rada bezpečnosti klade důraz na posílení mírové mise AMISOM, kterou se souhlasem OSN v oblasti vede Africká unie. V současnosti se na misi podílí 4 300 lidí, ale do roku 2010 by jejich počet měl vzrůst až na 8 000.

„Navzdory podpoře Evropské unie nám zbývá ještě hodně práce. Chtěl bych vyzvat EU, aby přispívala i nadále na budování somálské vlády a bezpečnostních složek,“ řekl generální tajemník OSN Pan Ki-Mun.

Dárcovská konference přinesla finanční prostředky také na humanitární pomoc. Státy však přispěly desítkami milionů eur i na vznik somálských bezpečnostních složek a na zajištění jejich činnosti v příštím roce. Díky financím vznikne společný bezpečnostní výbor, ve kterém bude spolupracovat somálská policie s národními bezpečnostními silami. Dohromady se bude o bezpečnost starat víc než 16 tisíc mužů.

Piráti jen špičkou ledovce

Samotná problematika pirátských útoků sice není oficiálně na pořadu dárcovské konference, ale diplomaté se shodují, že bez řešení na zemi není možné vyřešit situaci na moři.

Podle neziskové organizace Oxfam v současnosti potřebují zhruba 3,2 milionu Somálců zahraniční pomoc, což představuje nárůst o 77 procent od ledna loňského roku. Za poslední dva roky také své domovy opustil více než jeden milion lidí. Podle organizace je mediálně sledované pirátství jen symptomem hlubších problémů, které vznikly pádem národní vlády v roce 1991 a kterým nikdo od té doby nevěnoval pozornost.

  • Somálci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/820/81916.jpg
  • Somálská policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/439/43843.jpg
  • Somálští piráti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/802/80116.jpg
Vydáno pod