Útoků povstalců v Iráku prý bude s odchodem Američanů přibývat

Washington - Útoků ze strany povstalců v Iráku bude přibývat s tím, jak se ze země budou stahovat američtí vojáci. Agentuře AP to ve středu řekl jeden z poradců Pentagonu pro otázky Blízkého východu. Plány, podle kterých by se stahování mělo opozdit, ale podle něho neexistují. Zástupci americké armády budou sledovat, zda by nárůst násilí v Iráku mohl termín odchodu Američanů odsunout, řekl Colin Kahl z ministerstva obrany. Zdůraznil ale, že rozhodnutí v této věci by bylo na irácké vládě.

Kahl poznamenal, že bezpečnostní situace v Iráku se v posledních dvou letech výrazně zlepšila. Není podle něho pravděpodobné, že by se v zemi znovu rozhořelo násilí v takové míře, jaké dosahovalo během dřívějších let americké okupace.

Spojené státy a irácká vláda se dohodly na tom, že všechny americké jednotky se z Iráku stáhnou do konce roku 2011. Většina bojových jednotek ale má odejít už do konce srpna příštího roku. Do poloviny letošního roku mají američtí vojáci odejít z velkých měst. Nicméně v důsledku útoků z nedávné doby američtí velitelé zvažují, zda to v případě Mosulu a Bákuby neodložit. Očekává se, že irácká vláda brzy rozhodne o tom, zda americkou armádu požádá, aby její vojáci v těchto městech zůstali.