Protiromské násilí v Maďarsku má další oběť

Budapešť - Neznámí pachatelé zavraždili v noci na dnešek ve východním Maďarsku příslušníka zdejší romské menšiny. Střelili ho do prsou v okamžiku, kdy odcházel ze svého domu v obci Tiszalök do práce. Policie nyní vyšetřuje, zda má čin nějakou souvislost s vlnou protiromského násilí, které Maďarsko v poslední době zachvátilo. Vražda byla již celkově čtrnáctým útokem na Romy od loňského ledna. Útoky na domy obývané členy romské menšiny si loni v Maďarsku vyžádaly životy sedmi lidí. Pachatele se však doposud nepodařilo vypátrat.

Zastřelený muž byl podle zdejších obyvatel slušný člověk, který dvacet let pracoval v blízké chemické továrně. Svědkové si v době krátce před útokem všimli v blízkosti místa činu velkého terénního vozidla. V tuto chvíli však není jasné, jestli se skutečně jednalo o automobil pachatelů.

Předchozí případ vraždy maďarského Roma se stal letos v únoru v obci Tatárszentgyörgy ležící asi 65 kilometrů jihovýchodně od Budapešti. Tehdy zde byli zastřeleni dva lidé, 27letý muž a jeho pětiletý syn, kteří utíkali z hořícího domu. V listopadu 2008 zase útočníci zabili v jihomaďarském městě Pécs romský manželský pár ručním granátem, který vhodili oknem do rodinného domu obětí. Ve stejném měsíci přišli o život dva Romové ve vesnici Nagycsécs na severovýchodě Maďarska. Útočníci tehdy házeli na romské domy lahve naplněné hořlavinou a stříleli po nich z brokovnic. Výstřely zasáhly třiačtyřicetiletého muže a o tři roky mladší ženu, oba na následky zranění zemřeli.

Maďarské ministerstvo spravedlnosti začátkem roku připustilo, že policii se nedaří případy vražd Romů řešit. Slíbilo proto posílit přítomnost policie na venkově a zpřísnit zákony postihující ozbrojené zločiny.

K násilí na Romech v Maďarsku podle ochránců lidských práv přispívá štvavá kampaň polovojenské krajně pravicové Maďarské gardy, která pořádá pochody v obcích obývaných tímto etnikem a demonstruje proti kriminalitě údajně páchané Romy.

Romská komunita je v Maďarsku nejpočetnější národnostní menšinou - tvoří pět až sedm procent z deseti milionů obyvatel. K podněcování zášti vůči Romům v zemi přispívá hospodářský pokles a ztráta pracovních příležitostí.

Místo útoku v obci Tatárszentgyörgy
Zdroj: ČT24