Lukašenko obvinil Klause z hrubiánství

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes vytkl českému prezidentovi Václavu Klausovi hrubiánství. Reagoval tak na Klausovy výroky, že pokud Lukašenko přijede na pražský summit EU a východního partnerství, Klaus mu jako prezident nepodá ruku a nepozve ho na Pražský hrad.

„Když mi Klaus na ustavující schůzce Východního partnerství EU nechce podat ruku, tak mě nemělo české předsednictví unie na summit zvát… Dospělo to do malicherností. Pozvat Lukašenka do Prahy, nebo nepozvat. Jak pozvat, a přitom ho ve skutečnosti nepozvat. Když chcete, aby Bělorusko bylo zastoupeno, ale bez Lukašenka, řekněte to otevřeně. Není třeba se chovat hulvátsky,“ řekl dnes běloruský prezident v parlamentu.

Alexandr Lukašenko:

„Dočetl jsem se v médiích, že jistý vysoký funkcionář mi nepodá ruku. Když mi ji nepodáš, tím hůř. Žádné grobiánství ale nemáme zapotřebí.“

Pozvání na summit, který se bude konat 7. května v Praze, předal minulý týden v Minsku jménem předsednictví EU český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle české diplomacie bylo pozvání konzultováno s ostatními členskými státy EU a nebylo určeno konkrétní osobě nebo funkci, ale obecně Bělorusku jako státu. Na Minsku mělo být, koho do Prahy vyšle.

Tiskové agentury i samo Bělorusko však od počátku píší o pozvání Lukašenka, protože byl předání pozvánky osobně přítomen. „Pozvání bylo předáno v mé přítomnosti. Prezident je přijal. O složení jeho delegace se nyní jedná,“ uvedl ve středu běloruský ministr zahraničí Sjarhej Martynav.

Kvůli kritice své země Lukašenko již dříve naznačil, že i v případě pozvání se summitu nemusí zúčastnit. Naproti tomu běloruský opoziční předák Anatolij Lebeďko se domnívá, že Lukašenko nakonec do Prahy pojede, aby využil „nedostatku jednoty vůči své osobě v rámci EU“. „Když se pouští do těch, kdo mu nechtějí podat ruku, připravuje tím veřejné mínění na možné incidenty. Propaganda ale udělá vše pro to, aby prezentovala návštěvu Prahy jako jeho triumf,“ dodal.