Topolánek: Odmítavý postoj EU k palestinskému Hamasu se nemění

Ramalláh (západní břeh Jordánu) - Odmítavý postoj Evropské unie k palestinskému radikálnímu hnutí Hamas se nemění. Na dnešní tiskové konferenci se šéfem kabinetu palestinského západního břehu Jordánu Salámem Fajadem to řekl český premiér v demisi a šéf předsednické země EU Mirek Topolánek. Unie podle něj čeká na novou izraelskou strategii vůči Palestincům. Tato strategie by mohla vzejít z květnové návštěvy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve Washingtonu.

„Už z toho, že se nekonal summit EU-Izrael a zpomalila se jednání k akčnímu plánu mezi EU a Izraelem, je zřejmé, že evropské země budou nyní na Izrael tlačit víc než dřív. Nedovedu si představit, že by konflikt mohl být vyřešen bez jedné ze stran. Nechávám izraelské vládě čas na formulace strategie v konfliktu,“ odpověděl Topolánek na dotaz, jak hodlá EU trestat Izrael za to, že neplní své minulé závazky.

Český premiér také řekl, že EU nechce být jenom tím, kdo platí a podílí se na ekonomické pomoci Palestincům, ale že se chce aktivněji zapojit do diplomacie. „EU určitě i v rámci (blízkovýchodního) kvartetu bude mít tendenci pomáhat v regionu. To není závazek jenom českého předsednictví, ale dlouhodobý závazek EU, který silně cítíme,“ řekl.

EU je součástí čtyřčlenné skupiny, která pomáhá mírový proces zprostředkovat. Kromě ní jsou ve skupině také Rusko, OSN a USA.

„Je třeba v chodu udržet tři aspekty - mírová jednání, bezpečností otázky a ekonomický rozvoj. Při vynechání kteréhokoliv z nich se problém nevyřeší,“ míní Topolánek.

Fajad na tiskové konferenci zdůrazňoval to, že pro vyřešení konfliktu je nezbytné, aby Izrael zastavil zabírání palestinských území. „Palestinci chtějí žít svobodně,“ řekl.

Českou delegaci přijal pak ve svém sídle v Ramalláhu také nejvyšší palestinský představitel Mahmúd Abbás.

Mirek Topolánek a Salám Fajad
Zdroj: AP Photo/ČTK