U Norska se potopila ruská loď

Oslo - Ruská rybářská loď ztroskotala u břehů Norska. Ze 17členné posádky nepřežil jeden muž. Ostatní stačili nastoupit do záchranného člunu, dva lidi vytáhl z moře vrtulník a převezl je do nemocnice ve městě Tromsö. Při pobřeží Barentsova moře je špatné počasí, fouká silný vítr, vlny jsou vysoké až tři metry, prší a teplota se pohybuje těsně nad nulou.

Loď se potopila asi 130 kilometrů od Tromsö. Poté, co vyslala nouzový signál, na místo vyrazily dva vrtulníky, záchranné lodě a letadlo. Proč se loď potopila, není zatím jasné.

„Dvě osoby vylovil z moře záchranný vrtulník,“ řekla mluvčí záchranného centra ve městě Tromsö Irene Skauová. „Jedna z nich zahynula, druhá je hospitalizována,“ upřesnila.

Podle ní dalších 15 osob zachránil člun, na palubu je poté vzala další rybářská loď. Vrtulník je dopravil z lodi do Tromsö, kde byli ošetřeni lékařem. Všichni členové posádky jsou Rusové.

V oblasti jsou nyní nepříznivé povětrnostní podmínky. Je velmi silný vítr, vlny jsou tři metry vysoké, prší a teplota se pohybuje těsně nad nulou.