Bílý dům vyzval k zastavení bojů na Srí Lance

Washington - Bílý dům v pátek vyzval srílanskou vládu a povstalecké Tygry osvobození tamilského Ílamu (LTTE), aby okamžitě skončili vzájemné boje a umožnili evakuaci civilistů z válečné zóny.

„Spojené státy jsou hluboce znepokojeny situací nevinných civilistů, kteří jsou obětí konfliktu mezi vládou Srí Lanky a tamilskými Tygry, a rostoucím počtem lidských obětí,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu. Washington rovněž vyzval obě strany konfliktu k dodržování humanitárních pravidel a varoval, že jejich porušování by mohlo velmi zkomplikovat proces budoucího usmíření na Srí Lance.

OSN v pátek uvedla, že za poslední tři měsíce se obětí bojů na Srí Lance stalo bezmála 6500 civilistů z řad etnických Tamilů. Zabíjení na Srí Lance v pátek odsoudilo také české předsednictví Evropské unie, které vyzvalo obě strany k ochraně civilistů a ukončení násilí.

Od roku 1983, kdy Tamilové z LTTE pozvedli zbraně proti vládě, aby si násilím vynutili zřízení nezávislého státu na severu a východě Srí Lanky, si konflikt vyžádal přes 70 000 životů. LTTE jsou v USA, v Evropské unii a v některých dalších státech na seznamu teroristických organizací.

Povstalečtí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) na Srí Lance.
Zdroj: ČT24