Severní Korea začala znovu přepracovávat jaderné palivo

Pchjongjang - Severní Korea dnes oznámila, že na svém původně odstaveném jaderném reaktoru opět začala s přepracováváním vyhořelého jaderného paliva. To komunistické zemi umožní získávat obohacené plutonium, jež lze použít pro produkci jaderných zbraní. Zpráva přišla jen pár hodin poté, co OSN oznámila uvalení dalších sankcí na tři severokorejské firmy spojené se zbrojním jaderným programem.

„Regenerace vyhořelých palivových tyčí z pilotní atomové elektrárny začala,“ uvádí se v prohlášení mluvčího severokorejského ministerstva zahraničí, které zveřejnila oficiální tisková agentura KCNA.

Ministerstvo v prohlášení k obnovení recyklace vyhořelých palivových článků rovněž uvedlo, že tento vývoj přispěje k posílení obranného jaderného odstrašování, aby země mohla čelit rostoucím vojenským hrozbám „nepřátelských sil“.

Zpráva přišla jen pár hodin poté, co OSN oznámila uvalení dalších sankcí na tři severokorejské firmy spojené se zbrojním jaderným programem.  Sankce se týkají společností Korea Mining Development Trading Corporation a Korea Ryonbong General Corporation. Obě podnikají ve zbrojním průmyslu a obchodují se zbraněmi. Třetí sankcionovanou společností je banka Tanchon Commercial Bank. Sankce spočívají ve zmrazení bankovních účtů těchto firem.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí informovalo, že v zájmu realizace rozhodnutí OSN hodlá podniknout konkrétní kroky, jejichž podstatu ale neupřesnilo. Oznámení KLDR o obnovení regenerace jaderného paliva však bezprostředně nekomentovalo.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak dnes požádal Rusko, aby se podílelo na oživení šestistranných jednání o kontroverzním severokorejském jaderném programu, která uvízla na mrtvém bodě. Podle AP to oznámil prezidentský úřad.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během dnešních jednání s I Mjong-bakem ujistil, že Moskva se bude nadále snažit přimět Severní Koreu, aby znovu usedla k jednacímu stolu. Řekl také, že Pchjongjang odmítl nedávnou nabídku Ruska na poskytnutí pomoci při vypuštění satelitu. 

KLDR počátkem dubna oznámila, že její raketa vynesla na oběžnou dráhu telekomunikační družici. Západní mocnosti však vyjádřily obavy, že KLDR testovala v rámci svého zbrojního programu raketu dlouhého doletu. Lavrov přicestoval do Soulu v pátek poté, co se mu během dvoudenní návštěvy Pchjongjangu nepodařilo severokorejské činitele přesvědčit, aby ukončili bojkot jaderných jednání.

Mezitím šéf severokorejské diplomacie Pak Ui-džon odcestoval dnes časně ráno do Pekingu, zatím ale není jasné proč, sdělila japonská agentura Kjódó.

Lavrov v pátek znovu upozornil na nesouhlas Moskvy se sankcemi proti
Severní Koreji. „Sankce nejsou konstruktivní,“ řekl na společné tiskové konferenci se svým jihokorejským protějškem.

Vyzval také země účastnící se odzbrojovacích rozhovorů k vytvoření podmínek nezbytných k obnovení diskusí. Šestice jednajících zemí by „měla dostát svým závazkům“, řekl.

Pchjongjang se v šestistranných rozhovorech, jichž se kromě obou korejských států účastní USA, Rusko, Japonsko a Čína, začátkem roku 2007 zavázal, že reaktor v Jongbjonu zavře. Poté, co Rada bezpečnosti OSN Severní Koreu tvrdě kritizovala za nedávné vypuštění balistické rakety, Pchjongjang ze šestistranných rozhovorů odešel. Navíc na protest proti mezinárodní kritice vyhostil mezinárodní pozorovatele i americké jaderné experty a pohrozil, že obnoví svůj jaderný program.