Pardubická univerzita utužuje vztahy se špičkovým japonským institutem

Pardubice - Pardubická univerzita podepsala smlouvu s japonským Národním institutem materiálového výzkumu (NIMS), který patří mezi čtyři nejcitovanější vědecké instituce na světě. Univerzita se tak připojila k velmi úzkému kruhu institucí, se kterými japonští vědci podobnou dohodu uzavřeli. Podle vedení univerzity je podpis dohody s Japonci pro školu klíčový, jejímu vědeckému bádání dává zcela nový rozměr.

„My se zabýváme vývojem nových materiálů, které můžou sloužit lidem v nejrůznějších oblastech. V tom je právě ten náš partnerský ústav v Japonsku velmi dobrý. Oni patří mezi čtyři nejcitovanější světové instituce v oblasti materiálových věd,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek.

Viceprezident NIMS Tetsuji Noda:

„Náš ústav se specializuje na celou řadu výzkumů včetně skutečně průlomových objevů.“

Smlouvu, která má dále utužit slibně se rozvíjející vztah, škola s Japonskem podepsala v závěru konference věnované právě materiálovému výzkumu. Na dvanácti odborných přednáškách mohli studenti s odborníky konzultovat nové trendy v oblasti materiálového výzkumu i to, čeho již obě instituce v dosavadním společném výzkumu dosáhly.

Výzkum nových materiálů se na pardubické univerzitě stal velice perspektivním oborem. Jedním z úspěchů je například vývoj speciálních pamětí. „Mají simulovat lidský mozek, kdy budoucí počítače budou schopné rozeznávat tváře,“ nastínil ředitel Centra materiálového výzkumu pardubické univerzity Tomáš Wágner.

Mezinárodní spolupráce, pobyty studentů v zahraničí a vytváření mezinárodního tvůrčí prostředí patří k předním prioritám pardubické univerzity. Její vedení ale rovněž zdůrazňuje, že ještě důležitější je, aby se studenti vrátili ze zahraničí zpět domů a své poznatky zúročili v České republice.