Při granátovém útoku na somálský parlament zemřelo 8 lidí

Mogadišo - Dělostřelecký útok v somálském hlavním městě si vyžádal nejméně 8 mrtvých a 15 zraněných. Cílem útoku byla budova, v níž zasedali poslanci parlamentu. Granáty ji ale minuly a dopadly do sousední obytné čtvrti. Se zprávou přišly agentury AP a Reuters s odvoláním na somálskou policii. K útoku se zatím nepřihlásila žádná skupina. Následoval však jen den poté, co radikální opoziční vůdce prohlásil, že islamisté budou pokračovat ve svém boji proti vládě.

Mezi mrtvými je jeden policista, čtyři byli zraněni, řekl agentuře AP zástupce policejního šéfa Yusuf Hussein Dhumal. Podle očitých svědků, na které se odvolává agentura Reuters, je mezi zabitými pět civilistů, včetně tří dětí.

Parlament právě zasedal a končilo jednání o chudém státním rozpočtu, když se budova krátce před 11:00 SELČ stala terčem ostřelování. Všechny granáty ale minuly cíl a žádnému z poslanců se nic nestalo, potvrdil Dhumal.

Somálsko nemá už téměř 20 let efektivní ústřední vládu, která by měla reálnou kontrolu nad zemí. Islámští povstalci ovládají rozsáhlá území, nejsou ale jednotní. Do ledna měl somálský parlament svou základnu ve městě Baidoa na jihozápadě země. Pak se ho ale zmocnila radikální islámská milice Šabáb, která je na americkém seznamu teroristických skupin, a zákonodárci se museli vrátit do Mogadiša. Tam zasedají v budově hlavního štábu policie, protože parlamentní budovy byly zničeny během let bojů.

Somálsko nepoznalo klid a bezpečí od roku 1991, kdy po svržení diktátora Mohameda Siada Barreho vypukla válka klanů a zemi zachvátila anarchie. Radikální islamisté už několik let bojují proti Západem podporované, ale slabé vládě a v důsledku konfliktu umírají téměř denně desítky civilistů.