Prasečí chřipka je v USA i na Novém Zélandu, v Evropě zatím ne

Mexiko - Na nový typ viru prasečí chřipky už v Mexiku zřejmě zemřelo 103 lidí a dalších 1300 je nakaženo. Oznámil to v nedělimexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdoba. Úřady se proto rozhodly uzavřít školy, divadla i muzea. Na Novém Zélandu je kvůli prasečí chřipce v karanténě 25 osob. Spojené státy hlásí již osmnáct nakažených. V Evropě se zatím virus neobjevil, svět se ale přesto obává pandemie.

Ve všech školách v hlavním městě Mexika a jeho okolí a také ve státě San Luis Potosí zrušila vláda vyučování, a to zatím s platností do 6. května. Školy v hlavním městě se tak poprvé mimořádně uzavřely od zemětřesení v roce 1985, při němž zahynulo 10 tisíc lidí. Uzavřeny zůstaly také knihovny, divadla a muzea. Všechny veřejné akce jsou zrušené. Vláda lidem důrazně doporučuje, ať zůstanou doma. Mnozí se ale obávají příznaků a spěchají do nemocnic.

„Uvědomujeme si vážnost tohoto problému. Přesto jsem si jistý, že situaci dokážeme zvládnout s pomocí všech článků našeho zdravotnictví i občanů,“ uvedl Felipe Calderón, prezident Spojených států mexických.

Prasečí chřipka je už na Novém Zélandu i v USA

Na Novém Zélandu byla do karantény umístěna skupina 25 novozélandských studentů a tří učitelů, která se v sobotu vrátila z třítýdenního zájezdu do Mexika. Podle výsledků testů se deset z nich nakazilo chřipkou.

V USA stoupl počet pacientů, kteří se nakazili prasečí chřipkou na 20. Na tiskové konferenci v Bílém domě to dnes řekl výkonný ředitel amerického centra pro kontrolu nemocí Richard Besser. Další lidé onemocněli i na jihu Spojených států a lékaři prošetřují případy na střední škole v New Yorku. „Na jedné veřejné střední škole máme 200 nemocných dětí, nikdo není ve vážném stavu. Testy ale u několika z nich potvrdily možnost prasečí chřipky,“ vysvětluje radní New Yorku pro zdravotnictví Richard Frieden. Podezření měli také londýnští lékaři u stewarda, který přiletěl z Mexika. Smrtící virus se ale u něj nakonec nepotvrdil.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v sobotu večer vydala varování před smrtícím virem prasečí chřipky s označením A/H1N1, u něhož testy podle WHO prokázaly, že je kombinací ptačího, prasečího a lidského viru chřipky. Podle generální ředitelky WHO Margaret Chanové má virus „pandemický potenciál“. Podle šestistupňového plánu chřipkového alarmu WHO se svět v současnosti nachází na třetím stupni, uvedla agentura DPA.

Americký zdravotnický úřad CDC podle agentury DPA sdělil, že prasečí chřipkové viry H1N1 se od kmenů H1N1 opakovaně zjišťovaných při sezónních epidemiích chřipky u lidí liší tak výrazně, že proti nim předcházející očkování neposkytuje žádnou ochranu. Nemoc se projevuje stejně jako běžná chřipka. Člověk má rýmu, kašel, bolesti hlavy i v krku a vysoké horečky.

Asijské země zvyšují zdravotnická opatření

Řada asijských zemí zvýšila zdravotnická preventivní opatření proti možnosti zavlečení nákazy. Na největším japonském mezinárodním letišti Narita v Tokiu, jímž denně projde přes 96 000 osob, bylo u příletové brány pro spoje z Mexika zřízeno zdravotnické stanoviště, kde všem pasažérům měří teplotu. Filipíny oznámily, že budou umísťovat do karantény cestující s teplotou vracející se z Mexika. Zdravotnické úřady v Thajsku a Hongkongu sdělily, že situaci velmi pečlivě monitorují. Čína vyzvala všechny, kdo během dvou týdnů po návratu z oblastí zasažených virem prasečí chřipky pocítí příznaky podobné chřipce, aby se přihlásili úřadům.

Rusko výrazně omezilo dovoz masa z Ameriky

Rusko dnes v obavách z nákazy prasečí chřipkou výrazně omezilo dovoz masa ze Severní i Latinské Ameriky. Oznámil to dnes šéf tamní veterinární správy. Vlády po celém světě mezitím monitorují, jak postupuje šíření prasečí chřipky v Mexiku a ve Spojených státech. V Mexiku už v souvislosti s nákazou zemřelo minimálně 80 lidí.

„Zakázán je dovoz veškerého tepelně neopracovaného masa z Mexika, Texasu, Kalifornie a Kansasu, protože může být kontaminováno nakaženými lidmi, kteří pracují na tamních jatkách nebo v masokombinátech,“ řekl dnes agentuře Reuters šéf veterinární správy Nikolaj Vlasov.

Zakázán je také dovoz syrového vepřového masa z amerických států Alabama, Arizona, Arkansas, Georgia, Louisiana, Nové Mexiko, Oklahoma a Florida. Zákaz se podle Vlasova týká i zemí ve Střední Americe a karibské oblasti.