Před prasečí chřipkou může pomoci mytí rukou

Washington/Mexiko – Účinnou prevencí proti prasečí chřipce je mytí rukou. Doporučují to zdravotničtí experti, kteří jsou znepokojeni šířením viru v Severní Americe. Proti dalšímu rozšiřování nebezpečného viru mohou pomoci i další jednoduché úkony – nemocní by si měli při kašlání nebo kýchání zakrývat ústa, lidé by si v oblastech, kde se šíří vir, neměli strkat prsty do úst, nosu nebo očí. Podle vědců se prasečí chřipka stejně jako další druhy chřipky přenáší především kašlem či kýcháním, ale stále více vědeckých poznatků nasvědčuje tomu, že drobné částečky viru mohou přetrvávat na stolní desce, telefonu nebo jiném povrchu.

Smrtící vir chřipky pocházející zřejmě z vepřů si v Mexiku podle Světové zdravotnické organizace vyžádal už 62 úmrtí a zhruba u tisíce lidí se vyskytly symptomy onemocnění. Virus se vyskytl také v USA, tam zatím žádný případ neskončil smrtelně.

Další taktikou je „společenská zdrženlivost“. Znamená to, že je třeba vyvarovat se kontaktu s lidmi, kteří by mohli být nakažení, vyhýbat se místům, kde se vyskytuje větší počet lidí.

Experti na chřipkové onemocnění už dlouho brojí proti hromadění domácích zásob antivirotik. Tyto léky sice zmírňují příznaky chřipky a zkracují dobu onemocnění, ale aby byly účinné, je nutné začít je užívat do 48 hodin od prvních příznaků onemocnění.