Italská výletní loď se ubránila proti pirátům u břehů Afriky

Mogadišo/Řím - Italská výletní loď, která veze na palubě 1500 lidí, odrazila u východních břehů Afriky útok pirátů. O incidentu dnes informoval kapitán plavidla Ciro Pinto. Podle něj nebyl při útoku nikdo vážně zraněn, napsala agentura Reuters. Loď MSC Melody, která má kapacitu 1000 cestujících a 500 členů posádky, byla pirátskou palbou mírně poškozena. Loď se stala terčem útoku v sobotu večer asi 320 kilometrů severně od souostroví Seychely a 960 kilometrů od pobřeží Somálska.

„Začali na loď pálit jako šílení,“ řekl Pinto italské televizi Skytg24. Členům bezpečnostních sil plavidla byly podle něj rozdány pistole a ti začali na piráty, kteří se snažili vyšplhat na palubu, střílet.

„Snažili se dostat nahoru pomocí žebříků s háky. Šplhali nahoru, a tak jsme zareagovali. Zahájili jsme palbu a také jsme na ně stříkali vodu z požárních hadic. Když to viděli, vzdali to a stáhli se,“ dodal. Piráti pak prý sledovali MSC Melody dalších asi 20 minut a po celou dobu po ní stříleli.

Cestující se podle kapitána skrývali během přestřelky v kabinách. „Nikdo nebyl zraněn, jen dva lidé utrpěli oděrky,“ řekl Pinto. „Někdo uklouzl, upadl. Prostě jen pár drobných odřenin.“

Únosy plavidel, včetně velkých nákladních a výletních lodí, jsou v posledních letech u somálských břehů téměř na denním pořádku. Západní spojenci i několik dalších zemí nasadilo proti pirátům se souhlasem Somálska a OSN vojenské loďstvo, ale útoky nepřestávají. V současné době zadržují piráti nejméně 15 lodí s téměř 300 námořníky a očekávají, že stejně jako mnohokrát v minulosti za ně získají milionové výkupné.