Rakušané falšují panoráma města Innsbrucku

Innsbruck - Rakouské město Innsbruck čelí skandálu se zfalšovanými pohlednicemi. Skupina mladých architektů přišla na to, že některé běžně prodávané jsou fotomontážemi. Nejkrásnější horská panoramata výrobci počítačově přesouvají nad dominanty města. Problém se týká dokonce i oficiálních propagačních materiálů tyrolské metropole.

Panoráma Innsbrucku obvykle bere návštěvníkům dech, některým výrobcům pohlednic ale nestačí. Na jedné z nich je průčelí protější ulice a nad ním horský masív zvaný Severní řetěz. Jenomže ten ve skutečnosti nad těmito domy není. Kdo ho chce vidět, musí se podívat doprava.

Falšování pohlednic odhalila skupina místních architektů. Napsali o něm publikaci. „Poslali jsme knížku i paní starostce, ale nepřišla žádná reakce,“ poznamenává Ursula Faixová z Bad Architects Group. Manipulace jsou přitom i na oficiálních materiálech města, třeba na pohledu z olympijského skokanského můstku úplně chybí nádraží, a naopak jsou na něm hory, které v tomto úhlu směrem dolů nejsou ve skutečnosti vidět. Místní turistická centrála to podle svého pracovníka zjistila až v rozhovoru pro Českou televizi.

„Opravdu jste mě překvapili, proberu to s naším ředitelem a uvidíme. Zodpovědnost leží každopádně na reklamní agentuře, která plakát vyrobila,“ dodává Nicholas Boekdrukker z kanceláře Innsbruck Tourismus.