Kremelský kandidát je staronovým starostou Soči

Soči - Boj o černomořské letovisko Soči vyhrál Kreml. Post starosty získal kandidát vládní strany Jednotné Rusko a dosavadní starosta Anatolij Pachomov. Jeho hlavní vyzyvatel z opozičního hnutí Solidarita Boris Němcov si ale stěžuje na nerovné podmínky. Kdo povede město, je pro politiky důležité - v roce 2014 se v Soči budou konat zimní olympijské hry a starosta bude dohlížet na miliardové investice.

Pachomov získal podle volební komise kolem 77 procent odevzdaných hlasů, bývalý vicepremiér Němcov 13,5 procenta hlasů. Komunista Jurij Dzaganija skončil po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů s asi sedmi procenty. Volební účast byla 38,6 procenta registrovaných voličů. Konečné výsledky by se podle komise od předběžných příliš lišit neměly.

Němcov tvrdí, že nebyl připuštěn do místních televizí, propagujících Pachomova, a že úřady a prokremelští aktivisté se mu snažili překazit kampaň. Podle průzkumu Němcovova štábu u volebních místností hlasovalo pro Pachomova jen 46 procent voličů, Němcov získal 35 procent a 15 procent Dzaganija. Šéf Němcovova štábu Ilja Jašin uvedl, že se bude chtít domoci druhého kola, připustil však, že tyto odhady nezahrnují hlasy, které odevzdala přibližně čtvrtina voličů ještě před oficiálním termínem voleb. Právě tyto hlasy se podle Jašina mohly stát předmětem „falšování v kosmických rozměrech“, aby zajistily vládnímu kandidátovi vítězství již v prvním kole, kdy bylo ke zvolení zapotřebí získat více než 50 procent hlasů.

Němcov tvrdí, že mu tajné služby pozatýkaly poradce i přátele. Veřejně se ho prý báli podpořit i jeho příbuzní. Jeden místní obyvatel vypověděl pro britskou stanici BBC, že mu někdo nabízel úplatek za to, že bude volit Pachomova. „Připravujeme žalobu, to nebyly volby, ale masový podvod. Budeme požadovat anulování výsledků a nové hlasování,“ uvedl Němcov.

Podle úřadů se volby odehrály bez incidentů, byla podána jen jediná stížnost na nepřipravenost jedné volební komise. V jedné volební místnosti byl však zatčen zpravodaj amerického listu New Yorker, protože se prý v Soči nezaregistroval na policii, jak vyžadují ruské předpisy, ani neměl na volby akreditaci. Asi po hodině byl propuštěn.

Vydáno pod