Prasečí chřipka už je v Evropě

Brusel - Ve Španělsku byl u člověka potvrzen výskyt nového viru prasečí chřipky, který minulý týden zasáhl Mexiko a USA. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na španělské ministerstvo zdravotnictví s tím, že jde o první případ nakažení virem v Evropě. Francouzské ministerstvo zdravotnictví naopak dnes oznámilo, že čtyři podezření na výskyt této nemoci ve Francii se ukázala jako planý poplach. Evropská komise dnes vyzvala občany, aby se pokud možno vyhnuli cestám do oblastí postižených novým virem, české ministerstvo zahraničí z preventivních důvodů uzavřelo konzulární oddělení velvyslanectví v hlavním městě Mexika.

Kvůli obavám z šíření nového typu prasečí chřipky svolala Evropská komise mimořádnou schůzku ministrů zdravotnictví, která by se měla uskutečnit ve čtvrtek. Chřipka je dnes v Lucemburku také jedním z témat schůzky ministrů zahraničí Evropské unie. O riziku pandemie bude dnes jednat také Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní má virus pandemický potenciál, jak ve Studiu ČT24 uvedla ředitelka české kanceláře WHO Alena Šteflová. Už dnes by se mělo rozhodnout o tom, zda WHO zvýší stupeň varování před pandemií - nyní situaci ze šestibodové škály hodnotí stupněm tři.

Chat s Hanou Roháčovou

Ptejte se primářky infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové jaké jsou její reálné hrozby prasečí chřipky, jak se jí bránit i na vše, co s virovými onemocněními souvisí - ve středu od 10:30 on-line na webu ČT24.

Španělsko hlásí první případ nákazy. Španělská ministryně zdravotnictví Trinidad Jiménezová dnes oznámila, že nakažený 23letý muž se vrátil 22. dubna z Mexika a hospitalizován byl v sobotu večer. Dobře prý reaguje na léčbu a jeho stav není vážný. Podezření na onemocnění novým typem prasečí chřipky je ve Španělsku prověřováno u dalších 17 lidí, kteří nedávno pobývali v Mexiku.

Nový smrtící zmutovaný virus prasečí chřipky s označením A/H1N1 v sobě kombinuje prasečí, ptačí a lidskou chřipku. V Mexiku zatím na nemoc zemřelo 149 lidí, počet obětí zřejmě ještě vzroste. Dalších 400 lidí je s příznaky v nemocnici. Dvacet případů infekce novým virem je hlášeno ze Spojených států, možné případy onemocnění se prověřují i v dalších zemích.

Strach ze šíření prasečí chřipky již vedl mnohé státy k přijetí přísných bezpečnostních opatření, především se zpřísňují kontroly a lékařský dohled na letištích. Na virus zatím neexistuje vakcína. Někteří nakažení se ale vyléčili pomocí antivirotik typu Tamiflu a Relenza. Podle odborníků je kmen viru podobný viru španělské chřipky, která v letech 1918 až 1920 v zatím nejhorší chřipkové pandemii zabila 50 milionů lidí.

Nemoc se projevuje jako běžná chřipka, do Česka by mohla dorazit za měsíc

Nemoc se projevuje převážně jako běžná chřipka - rýmou, suchým kašlem, bolestmi svalů, hlavy i v krku a vysokými horečkami. V některých případech bylo zaznamenáno i zvracení a průjem. Častou komplikací je zápal plic. Jednozačně lze ale chřipku určit jen pomocí laboratorního vyšetření. Oběťmi nákazy jsou doposud převážně mladí lidé ve věku mezi 25 a 45 lety. Inkubační doba by mohla být od jednoho do pěti dnů. Odborníci doporučují často si mýt ruce, dodržovat hygienická pravidla a nechodit na místa, kde se zdržuje hodně lidí.

Ladislav Machala z Infekčí kliniky FN Na Bulovce ve Studiu ČT24 uvedl, že v souvislosti s onemocněním zde bylo uvolněno celé oddělení, které je určeno primárně k izolaci lidí přijíždějících z oblasti výskytu chřipky. Také v ČR byl zaznamenány první dva případy podezření na nákazu; jde o muže, kterého vyšetřují v pražské nemocnici v Motole a o další osobu v nemocnici na Bulovce. Česko má podle ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové zásobu antivirotik pro pětinu obyvatel, tedy dva miliony dávek. Podle odhadů hlavního hygienika ČR Michaela Víta by prasečí chřipka mohla do Česka dorazit za čtyři až pět týdnů.

Británie počítá s nákazou až pětiny populace

Strach ze šíření prasečí chřipky už vedl mnohé státy k přijetí bezpečnostních opatření. Evropská komise dnes doporučila občanům EU, aby do oblastí s výskytem nového typu prasečí chřipky raději necestovali, některé cestovní kanceláře sem zrušily zájezdy. Obavy z možné pandemie se podepsaly už i na ekonomice.

Británie počítá s tím, že se jí nevyhne nový typ prasečí chřipky, a připravuje se, že by se mohlo nakazit 15 až 50 procent populace. Zatím jsou po návratu z Mexika na pozorování dva lidé ve Skotsku, u dalších se nákaza nepotvrdila. Vláda nicméně ujišťuje, že má dostatek léků, aby případnou epidemii zvládla. „Pokud se prasečí chřipka bude šířit jako dosud, nevidím možnost, jak bychom se jí mohli vyhnout,“ řekl listu The Independent vedoucí týmu pro chřipkové epidemie z britské zdravotnické služby (HPA) Nick Phin. Ministr zdravotnictví Alan Johnson řekl, že Británie má připraveny dávky léku Tamiflu za 500 milionů liber (asi 14,8 miliardy korun). „V Mexiku se potvrdilo, že Tamiflu si s tím poradí velmi účinně,“ řekl ministr.