Čeští vědci našli vzácné druhy pavouků

Olomouc - Hned čtyři druhy vzácných pavouků nalezli v těchto dnech na jednom místě přírodovědci v Olomouckém kraji. V člověkem nedotčené lokalitě objevili největší pavouky střední Evropy, a to navíc v poměrně hojném množství. Je to vůbec první objev soužití čtveřice velkých pavoučích druhů v Evropě a současně o nejseverněji zjištěnou lokalitu jejich výskytu. Patří totiž k teplomilným živočichům a odborníci je dosud pozorovali na nejteplejších místech Evropy, řekl jeden z arachnologů, kterým se objev podařil, Stanislav Macík.

S ohledem na další bezpečnost vzácných pavouků odmítl upřesnit místo nálezu. V lokalitě odborníci pozorovali vzácného sklípkánka pontického, stepníka moravského, sklípkana hnědého a stepníka rudého. "Unikátnost lokality spočívá v tom, že jsme tam nalezli hned čtyři velmi vzácné prvky evropské fauny.

Jsou to sklípkánci, kteří jsou sice oproti velkým sklípkanům prcci, ale u nás představují největší pavouky, a to i ve střední Evropě. Největší a nejvzácnější sklípkánek pontický může dorůst až do tří centimetrů v těle a rozpětí nohou může mít až čtyři centimetry," uvedl Macík. Sklípkánek pontický byl dosud nalezen v České republice pouze u Mikulova na jižní Moravě, tamní lokalita je ale menší a jeho počty jsou nižší než na nově objeveném místě.

Pavouci jsou podle něj v místě tisíce let. Běžný laik je ale zřejmě neuvidí, neboť jsou zamaskováni v trávě či hluboko v zemi. Na rozdíl od jiných druhů pavouků nejsou člověku nijak nebezpeční, neboť nejsou jedovatí. „Mají velká kusadla, která mohou být až jeden centimetr, ale nepředstavují žádné nebezpečí. Lidé se s nimi za normálních okolností nepotkají,“ uvedl Macík.

Arachnologové pavouky objevili na překvapivém místě

Lokalita s početným výskytem čtyř vzácných druhů pavouků je podle něj nedotčená činností člověka, přestože se nenachází v chráněné krajinné oblasti. V takřka panenském prostředí se daří poměrně velkému množství pavouků, kteří tam mají i dostatek potravy. Loví krovkovité brouky, například střevlíky. „Objev nám potvrdil, že se zejména sklípkan pontický může objevit i v jiné lokalitě, než je pro něj typická. Zcela to nabouralo všechny studie o půdní ekologii,“ doplnil Macík, který objev učinil spolu s Ondřejem Macháčem.

Přírodovědci lokalitu sledovali zhruba rok, než se jim unikátní objev podařil. Místo neopustí ani v příštím období. Podle Macíka se tam uskuteční průzkum všech organismů, které se v lokalitě vyskytují.