Běloruského prezidenta Lukašenka přijal papež

Vatikán - Téměř půlhodinové slyšení udělil papež Benedikt XVI. běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Kontroverzní běloruský předák, kterému se také říká poslední diktátor na světě, pozval hlavu katolické církve na návštěvu Běloruska, i když jsou vztahy mezi Vatikánem a Běloruskou ortodoxní církví tradičně napjaté. Lukašenko se dnes v Itálii setkal také s premiérem Silviem Berlusconim.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se po letech diplomatické izolace vydal na západ Evropy. Jeho zastávkou po letech tvrdé kritiky západních států kvůli běloruskému režimu se staly Vatikán a Itálie. Dnes se Lukašenko setkal s papežem Benediktem XVI. a také s italským premiérem Silviem Berlusconim. Na večer má naplánovanou večeři s italským ministrem zahraničí Francem Frattinim.

Během 25minutové schůzky s papežem pozval Lukašenko Benedikta XVI. do Běloruska. „Vaše Svatosti, doufáme, že dorazíte na běloruskou půdu,“ prohlásil na závěr setkání Lukašenko.

Pozvánka pro papeže do země, kde 14 procent obyvatel vyznává katolickou víru, je podle agentury Reuters významná, neboť vztahy mezi Vatikánem a Ruskou pravoslavnou církví, kterou vyznává většina Bělorusů, jsou velmi napjaté.       

Lukašenkova návštěva Itálie a Vatikánu je jeho první oficiální cestou do západní Evropy za posledních 14 let. V roce 1995 navštívil Francii. Vztahy mezi Běloruskem a Evropskou unií se po letech izolace kvůli kritice západních zemí Lukašenkova režimu znovu oteplují. Bělorusko by se například mělo zúčastnit i summitu pro východní partnerství, který se má uskutečnit 6. května v Praze.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini napsal v dopise pro média, že dnešní návštěva Lukašenka má pomoci Bělorusku přijít na cestu demokratického vývoje a podpořit přibližování této země k evropským demokratickým standardům.

Alexandr Lukašenko a Benedikt XVI.
Zdroj: ČT24