Po Španělsku potvrdila nákazu prasečí chřipkou i Británie

Londýn - U dvou lidí v Británii byla potvrzena nákaza prasečí chřipkou, oznámil to dnes skotský ministr zdravotnictví. Obě osoby jsou nyní v izolaci v nemocnici v Airdrie nedaleko Glasgow. Jde o první potvrzené případy nákazy v Británii. Dnes potvrdilo výskyt prasečí chřipky na svém území i Španělsko, Mexiko zatím hlásí 149 úmrtí kvůli této nemoci.

„Jsem schopen vám potvrdit, že dnes večer byly jako pozitivní potvrzeny dva podezřelé případy prasečí chřipky,“ uvedl Nicola Sturgeon, skotský ministr zdravotnictví. Podle něj jsou obě osoby v péči lékařů a nyní se cítí dobře.

Nejvíc zasáhla prasečí chřipka zatím Mexiko. Celá země se dnes zastavila poté, co místní úřady oznámily, že na prasečí chřipku už v Mexiku zemřelo 149 lidí. Ministerstvo zdravotnictví hlásí stovky nakažených osob. Do 6. května zůstanou kvůli nákaze uzavřené všechny mexické školy. Mexiko navíc dnes zasáhlo zemětřesení o síle 6 stupňů Richterovy škály, zatím nejsou hlášeny žádné škody.

Chat s Hanou Roháčovou

Ptejte se primářky infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové jaké jsou její reálné hrozby prasečí chřipky, jak se jí bránit i na vše, co s virovými onemocněními souvisí - ve středu od 10:30 on-line na webu ČT24.

WHO doporučila omezit cestování

Světová zdravotnická organizace (WHO) se rozhodla zvýšit stupeň varování před pandemií prasečí chřipky z dosavadního třetího na čtvrtý stupeň. Důvodem je rychlé šíření nového typu nemoci mezi lidmi. Česká republika doporučila, aby lidé nejezdili do oblastí, kde v Mexiku chřipka řádí.

Mimo Mexiko a Severní Ameriku byl zatím virus potvrzen u jednoho člověka ve Španělsku. Jde o muže, který se nedávno vrátil z Mexika. V České republice jsou dva pacienti s podezřením na to, že mají prasečí chřipku, oba v Praze.

Obavy z nákazy ovlivnily i dovoz vepřového

V německém městě Bielefeldu jsou s podezřením na prasečí chřipku na izolaci v nemocnici dva muži a jedna žena. Ve Francii jsou hlášeny čtyři nové případy podezření na prasečí chřipku.

Obavy z prasečí chřipky mají i Spojené státy, kde hlásí zatím 40 případů výskytu nemoci. Prezident Barack Obama dnes prohlásil: „Případy v Americe bedlivě monitorujeme, není to ale důvod k poplachu.“

Některé země se obávají dovozu masa z Mexika a dalších amerických států, a to přesto, že se podle zdravotnických organizací nelze z masa nakazit. Například ruský šéf hygienické inspekce Genadij Oniščenko dnes oznámil: „Nedovážíme maso z Mexika a samozřejmě taky nebudeme dovážet ze zemí, kde se infekce objevila.“ Rovněž Čína zastavila dovoz živých prasat z Mexika, Texasu, Kalifornie a Kansasu. Podobné zákazy zavedly rovněž Filipíny, Kazachstán a Srbsko.

Prasečí chřipka - virus A/H1N1

Nový zmutovaný virus prasečí chřipky s označením A/H1N1 v sobě kombinuje prasečí, ptačí a lidskou chřipku. Nemoc se projevuje převážně jako běžná chřipka - rýmou, suchým kašlem, bolestmi svalů, hlavy i v krku a vysokými horečkami. Jednoznačně lze ale chřipku určit jen pomocí laboratorního vyšetření. Na virus zatím neexistuje vakcína. Někteří nakažení se ale vyléčili pomocí antivirotik typu Tamiflu a Relenza. Odborníci doporučují často si mýt ruce, dodržovat hygienická pravidla a nechodit na místa, kde se zdržuje hodně lidí.