V Kosovské Mitrovici házeli Srbové granáty na policisty EU

Priština - V Kosovské Mitrovici se sešly stovky kosovských Srbů na shromáždění namířeném proti rekonstrukci sedmi domů vlastněných Albánci, které byly poničeny během předchozích střetů mezi členy obou znepřátelených komunit. Policisté EU (EULEX) proti nim použili slzný plyn a omračující granáty. Srbové na ně poté vrhli dva granáty a padlo i několik výstřelů. Informuje o tom agentura Reuters.

„Zaznamenali jsme několik menších zranění a na členy EULEX a jednotky NATO někdo hodil dva granáty. Došlo také ke střelbě směrem na policisty z EU a pracovníky, kteří se podíleli na stavebních pracích,“ stojí v pondělním tiskovém prohlášení mise.

Násilné střety mezi oběma etniky pokračují 

Mitrovica je rozdělena mezi menšinové srbské a většinové albánské etnikum. Zatímco Albánci v počtu asi 80 tisíc osob žijí v jižní části města, sever obývá asi 20 tisíc Srbů. Právě trvalé napětí mezi oběma národnostními skupinami je neustálým zdrojem násilností.

Násilné střety mezi oběma etniky neukončilo ani vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku 17. února loňského roku. Samostatnost této bývalé srbské provincie uznalo již 53 členských zemí OSN, včetně USA a 22 států Evropské unie. Srbsko podporované na mezinárodním poli Ruskem považuje Kosovo nadále za své území.

Pomoc při rozvoji demokracie 

Mise EULEX má v Kosovu pomáhat s rozvojem demokracie a státní správy. Svou činnost zahájila loni 9. prosince a postupně převzala většinu pravomocí od dosavadní mise OSN. V misi působí 2500 policistů, soudců, celníků a správních expertů. Pomáhá jim 500 místních pracovníků.

Vydáno pod