Španělé zajali somálské piráty

Madrid - Španělská válečná loď Numancia zajala devět somálských pirátů, kteří údajně o víkendu napadli u východních břehů Afriky italskou výletní loď s 1 500 lidmi na palubě. Nedělní operace ve vodách Indického oceánu severně od Seychel se zúčastnila i francouzská, indická a seychelská vojenská plavidla. Oznámila to dnes agentura DPA s odvoláním na španělská média.

Do akce se zapojil rovněž vrtulník a dvě pozorovací letadla. Dvě pirátské lodě se nacházely poblíž místa, kde v sobotu došlo k útoku na italskou loď MSC Melody. Zajaté Somálce předali Španělé do rukou posádky seychelské fregaty, protože k napadení MSC Melody došlo ve výsostných vodách tohoto ostrovního státu.

Výletní loď MSC Melody s tisíci cestujícími, včetně skupinky Slováků, a 500 členy posádky se stala terčem útoku v sobotu večer asi 320 kilometrů severně od souostroví Seychely a 960 kilometrů od pobřeží Somálska. Loď byla pirátskou palbou jen mírně poškozena a nikdo nebyl vážně zraněn.

Operace Atalanta začíná nést své ovoce

Operace Evropské unie pod krycím jménem Atalanta začíná postupně fungovat. Jejím cílem je ochránit plavidla kolem somálských břehů před útoky pirátů. Systém je jednoduchý - každá loď, jež se plaví v regionu, se zaregistruje a středisko jí pak naviguje, kudy má plout. Každá loď se navíc pravidelně hlásí a je monitorována, takže v případě nebezpečí jí může být urychleně poslána pomoc.

Akce je natolik úspěšná, že piráti již pomalu nemohou operovat kolem somálských břehů, protože šance na úspěch je pro ně mizivá. Postupně se stahují na jih, EU ale hodlá operaci rozšířit na co největší území.

Únosy plavidel, včetně velkých nákladních a výletních lodí, jsou v posledních letech u somálských břehů téměř na denním pořádku. Západní spojenci i několik dalších zemí nasadili proti pirátům se souhlasem Somálska a OSN vojenské loďstvo, ale útoky nepřestávají. V současné době zadržují piráti nejméně 15 lodí s téměř 300 námořníky a očekávají, že stejně jako mnohokrát v minulosti za ně získají milionové výkupné.