Proces s popíračem holocaustu nekončí, Honsik se odvolal

Vídeň - Rakouský popírač holocaustu Gerd Honsik se odvolal proti rozhodnutí, které nad ním včera vynesl soud. Ten jej za schvalování, propagaci a šíření nacismu poslal na pět let do vězení, již nyní si Honsik za popírání zločinů nacismu odpykává osmnáct měsíců. Proti rozsudku se odvolal i státní zástupce. Honsik je nejznámějším rakouským popíračem holocaustu a výraznou postavou rakouské krajně pravicové scény.

Relativizování nacistických zločinů, kterého se ve svých publikacích dopouštěl, z Honsika udělalo ikonu a jednoho z hlavních ideologů rakouské krajně pravicové scény. Již v roce 1992 byl kvůli zveřejnění pronacistických publikací a své knihy s názvem Freispruch für Hitler? (Osvobozující rozsudek pro Hitlera?) odsouzen k osmnáctiměsíčnímu vězení. Po vynesení verdiktu ale uprchl do Španělska, kde žil nerušeně patnáct let. Pokračoval také ve vydávání časopisu Halt, ve kterém dále šířil nacistické myšlenky, než byl v srpnu 2007 u Malagy zatčen a vydán do Rakouska.

„V neonacistických kruzích je Honsik považován za hrdinu.“

Thomas Frank, redaktor deníku Kleine Zeitung

Právě na velký Honsikův vliv a s ním související nebezpečnost poukazoval státní zástupce, který požadoval trest mezi deseti a dvaceti lety. Obhajoba naopak tvrdila, že sedmašedesátiletý rodák z Vídně vždy psal jen to, o čem byl sám přesvědčen, a trvala na jeho nevině. „Je ostuda právního státu, že v Rakousku se šedesát let po válce trestá vyjadřování názorů na sporné historické otázky až dvacetiletým vězením,“ řekl obhájce Gerda Honsika Herbert Schiller.

Počet soudů s popírači holocaustu narůstá a patří mezi neurotické body základů demokratické společnosti. Vyjadřování popíračů je totiž stále sofistikovanější; od 70. let se snaží svoje názory formulovat jako příspěvky do diskuze. Kromě toho píší i vědecké traktáty s poznámkami pod čarou, díky čemuž mají stále větší vliv.

Gerd Honsik
Zdroj: Ronald Zak/ČTK/AP