V Peru poskytli azyl lídrovi venezuelské opozice

Caracas - Venezuela odvolala svého velvyslance z Peru a přehodnocuje vzájemné diplomatické vztahy. Nelíbí se jí totiž, že Lima dala azyl venezuelskému lídrovi opozice Manuelu Rosalesovi, který v roce 2006 kandidoval v prezidentských volbách proti Hugu Chávezovi. Rosales je doma obviněn z korupce, tvrdí ale, že je kauza zpolitizovaná.

„Peruánská vláda, která se tradičně cítí být vázána mezinárodním právem, se rozhodla poskytnout politický azyl venezuelskému občanovi Manuelu Rosalesovi,“ oznámil peruánský ministr zahraničí José Antonio García Belaúnde.

Venezuela toto rozhodnutí okomentovala jako „výsměch mezinárodnímu právu, velkou ránu pro boj proti korupci a urážku Venezuelanů“.

Rosales čelí ve Venezuele obvinění z braní úplatků. Rosales kvůli obavám ze zpolitizovaného procesu utekl do Peru a požádal zde o azyl. Venezuela žádá jeho vydání. Podle Rosalese je jeho případ politicky vykonstruovaný a připravili jej proti němu spojenci prezidenta Cháveze.

Rosales v roce 2006 kandidoval proti Chávezovi v prezidentských volbách. V poslední době proti němu venezuelská justice zahájila řízení kvůli údajnému „nezákonnému obohacování“.