Pákistánská armáda útočí proti Talibanu na svém území, desítky mrtvých

Islámábád - V bojích mezi armádními jednotkami, podporovanými vzdušnými silami, a oddíly fundamentalistického hnutí Taliban v okrese Buner na severozápadě Pákistánu bylo zabito deset vojáků a 75 ozbrojenců. Oznámil to dnes armádní mluvčí generál Athar Abbás, ovšem jeho informace podle agentury Reuters nelze potvrdit z nezávislých zdrojů. Podle agentury AFP ze severozápadního Pákistánu již muselo kvůli střetům uprchnout na 30 000 obyvatel. Ministr vnitra Rahmán Málik uvádí, že do oblasti Buner proniklo kolem 450 členů Talibanu.

„Upozorňuji je, aby se z oblasti stáhli. Nehodláme je ušetřit,“ vzkázal ozbrojencům Málik.

Mírová jednání na mrtvém bodě

Kvůli ofenzivě padla mírová jednání, která začala poté, co provinční vláda i pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí udělali radikálům Západem kritizovaný ústupek - v údolí Svát na severozápadě země zavedli přísné islámské právo šaría. Taliban po zahájení ofenzivy od jednání ustoupil: „Dohody s pákistánskou vládou jsou bezcenné, protože pákistánští vůdci jednají tak, aby potěšili Američany,“ říká mluvčí Talibanu v údolí Svát Amír Izzát Chán.

Pákistán to odmítá s tím, že ofenziva začala až po útocích ze strany talibanců: „Operace je odvetou za útok na naše bezpečnostní síly. Bude pokračovat, dokud radikály nevytlačíme.“

Na střety doplácejí nejvíc civilisté

Při každodenních střetech umírají talibanci, vojáci a také mnoho civilistů. Oproti loňsku se tu počet lidí zasažených šrapnely po výbuchu bomby nebo se střelnými zraněními zvedl o třetinu. Pro ně je k dispozici 6 operačních sálů a 60 lůžek ve specializované polní nemocnici, kterou v Péšávaru otevírá Mezinárodní červený kříž.

Léčbu na soukromé klinice si mnoho lidí nemůže dovolit, státní zařízení tu zase neposkytují dostatečnou péči. A polní nemocnice má i takové vybavení, jako je rentgen nebo jednotka intenzivní péče. Červený kříž zdvojnásobil svůj rozpočet na projekty v Pákistánu na téměř 53 milionů švýcarských franků. Může tak dál pomáhat třeba i 10leté Alině, která má nohy plné šrapnelů. Bomba vybuchla, když si hrála před domem s kamarády.