Novinářka odsouzená v Íránu za špionáž prý velmi zeslábla

Teherán - Již týden drží americko-íránská novinářka Roxana Saberiová protestní hladovku proti svému odsouzení k osmi letům vězení za údajnou špionáž pro Spojené státy. Podle rodinných příslušníků je žena „velmi slabá“ a stěží se udrží na nohou. V neděli údajně řekla, že nebude jíst, dokud ji nepropustí. Informovaly o tom tiskové agentury.

„Je velice, velice slabá a bledá, je ve špatném stavu. Stěží se dokáže postavit na nohy,“ řekl agentuře Reuters otec novinářky Réza Saberi. „Mám obavy o její zdraví. Bojím se o její život.“

Společně s manželkou Akiko navštívil Saberi v neděli dceru v teheránské věznici Evín. Přinesli jí květiny ke 32. narozeninám.

Saberiová chce hladovět, dokud nebude propuštěna

Réza Saberi prý během dvacetiminutové návštěvy naléhal na dceru, aby skončila s hladovkou, kterou drží od minulého úterka. Ona o tom ale odmítla mluvit. Jak už dříve řekla otci, chce prý zůstat bez jídla až do chvíle, kdy bude propuštěna.

Americké ministerstvo zahraničí označilo obvinění proti Saberiové za neopodstatněné a požadovalo její propuštění. Osobní znepokojení nad osudem Saberiové vyjádřil i prezident Barack Obama a ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Íránská vláda v reakci vyzvala USA k respektování nezávislosti íránské justice. „Její (Saberiové) případ nemá nic společného s cizími státy,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí ministerstva zahraničí Hasan Kaškaví. „Vzhledem k tomu, že je íránskou občankou, nemají veškeré argumenty vznášené cizinci žádný význam.“

Spekuluje se však, že zadržování novinářky je politickou věcí - v zemi se blíží prezidentské volby a nastává vyjednávání s USA. Írán se také může pokusit vyměnit Saberiovou za své špiony, kteří byli zatčeny americkou armádou v Bagdádu.