Šetrnější typ antikoncepce bude od května i v ČR

Praha - V České republice bude od 18. května k dostání nový typ hormonální antikoncepce, která je šetrnější k ženskému tělu. Obsahuje upravený druh ženského hormonu estrogenu, který se v těle po požití mění na hormon, jenž jinak vaječníky produkují přirozeně. Hormonální antikoncepce dosud obsahovala výhradně uměle vyráběné hormony estrogenu a progesteronu. Podle gynekoložky Dagmar Makalové je použití "přirozeného" hormonu v antikoncepci průlomové.

Antikoncepce s „přirozeným“ typem estrogenu zatěžuje méně metabolismus jater a tělo ji rychle vstřebává. Omezuje riziko vzniku krevních sraženin, což bývá jeden z negativních vedlejších účinků hormonální antikoncepce. Účinky hormonální antikoncepce přitom zůstaly zachovány: pilulka brání nechtěnému početí, upravuje menstruační cyklus a zlepšuje kvalitu pleti. Klinické testy navíc ukázaly, že také snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu.

Novinka bude k dostání na lékařský předpis

„Přirozená“ hormonální antikoncepce změnila množství hormonů obsažených v tabletách. Estrogen ovlivňuje růst poševní sliznice a prsou a progesteron připravuje dělohu pro těhotenství a spouští menstruační krvácení v průběhu přirozeného cyklu. Jejich poměr se v jednotlivých pilulkách mění tak, aby je ženské tělo přijímalo harmonicky v souladu s menstruačním cyklem. Podle Makalové může harmonické dávkování zabránit kolísání hladiny hormonů v krvi, které se projevuje například bolestmi hlavy a prsou.

Hormonální antikoncepční pilulky dosud obsahovaly různé druhy uměle vyráběného progesteronu a ethinylestradiol, upravený druh estrogenu, který ženské tělo přirozeně nevyrábí. „Přirozená“ hormonální antikoncepce obsahuje jinak upravený druh estrogenu, takzvaný estradiol valerát. Jde o estradiol, druh estrogenu, sloučený s kyselinou valerovou. Po požití se kyselina zcela rozpadne. Zůstane čistý estradiol, který je tělu vlastní.

Antikoncepční pilulky
Zdroj: ČT24