Nebezpečná chřipka se šíří dál - pod různými názvy

Brusel - Jako "novou chřipku„ nebo “nový typ chřipky„ dnes začala šířící se nebezpečnou nemoc označovat Evropská komise. Obává se totiž, že by termín “prasečí chřipka„ mohl poškodit zemědělce. Izrael od tohoto označení rovněž upustil, protože ortodoxní židé nejedí vepřové maso, a používá termín “mexická chřipka". V Mexiku epidemie vypukla a už tam na ni zemřelo přes 150 lidí. Lidé nakažení virem AH1N1 se mezitím objevují v dalších zemích. Ještě v pondělí hlásily zákeřnou nemoc Mexiko, Spojené státy, Kanada, Španělsko a Velká Británie, dnes už se jejich počet rozrostl o Izrael a Nový Zéland.

Brusel se obává, že označení epidemie termínem prasečí chřipka by mohlo poškodit zemědělce. Lidé by si totiž mohli spojit název s případnou závadností vepřového masa, řekla dnes novinářům eurokomisařka pro zdravotnictví Andrulla Vassiliuová. Podle ní je navíc název používaný i Světovou zdravotnickou organizací (WHO) zavádějící, protože jde o kombinaci lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Názor Evropské komise dnes nepřímo potvrdila dolní komora egyptského parlamentu, která požádala vládu, aby preventivně nařídila porážku 250 tisíc prasat z chovů. Vepřové maso ve většinově muslimském Egyptě konzumují jen tamní křesťané, kteří tvoří desetinu obyvatelstva.

V Kalifornii stav ohrožení, Kuba ruší lety do Mexika

Guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil v Kalifornii kvůli chřipce stav ohrožení a Kuba se stala první zemí světa, která zastavila lety do Mexika kvůli obavám z potenciálních dopadů nemoci. Opatření má podle kubánských úřadů preventivní charakter, týká se obou směrů a zatím zůstane v platnosti po dobu 48 hodin.

Americký prezident Barack Obama dnes požádal Kongres o 1,5 miliardy dolarů na boj proti šíření viru. Finanční prostředky by měly sloužit k vybudování zásob léků, jako příspěvek k mezinárodnímu hledání účinné vakcíny a k monitorování výskytu nových případů choroby ve Spojených státech.

Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že na zastavení nemoci je pozdě a státy by měly mírnit dopady nebezpečného viru. Rozšířila také seznam zemí, kde se vyskytlo podezření na nebezpečnou nákazu, o Peru, Guatemalu, Jižní Koreu a sedm evropských států. Oznámila také, že čtyři laboratoře ve světě jsou v různých stádiích vývoje virového kmene, který by mohl sloužit jako výchozí látka (prekursor) vakcíny proti prasečí chřipce. Mluvčí organizace Gregory Hartl ale dodal, že WHO zatím tyto laboratoře nepožádala, aby zahájily produkci vakcíny ve velkém měřítku.

Náměstek generálního ředitele WHO Keidži Fukuda dnes uvedl, že by se z prasečí chřipky mohla stát „mírná pandemie“, ale varoval, že i španělská chřipka, která si vyžádala miliony lidských životů, začala v roce 1918 mírně.

  • Prasečí chřipka ve světě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82969.jpg
  • Termokamery na letištích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82974.jpg
  • Prasečí chřipka v Evropě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82971.jpg
  • Mexická chřipka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82960.jpg