Podle Íránu západní mocnosti pomáhají Izraeli v jaderné oblasti

New York - Írán ostře kritizoval Spojené státy, Británii a Francii za to, že pokračují v jaderné spolupráci s Izraelem. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na náměstka íránského ministra zahraničí. Ten to prohlásil na začátku jednání 189 signatářů Smlouvy o nešíření jaderných zbraní v New Yorku. Podle něj je podpora jaderných aktivit židovského státu porušením této smlouvy. Izrael se k této smlouvě dosud nepřipojil, stejně jako Indie, Pákistán a Severní Korea.

„Pokračující jaderná spolupráce Spojených států, Británie a Francie se sionistickým režimem je znepokojující pro mezinárodní společenství, hlavně na Blízkém východě,“ řekl náměstek íránského ministra.

Ten se v projevu pustil i do Indie, která stejně jako Pákistán nebo Izrael není připojena ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Podle náměstka íránského ministra zahraničí má Indie díky dohodě s USA možnost nakupovat jaderný materiál ve světě. Diplomat dodal, že neochota světových mocností zbavit se jaderných zbraní vede k závodům v jaderném zbrojení.

K Smlouvě o nešíření jaderných zbraní dosud nepřistoupily takové státy jako Indie a Pákistán, které se netají tím, že disponují jadernými zbraněmi. Ale také Izrael, který nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil, že by měl jaderný arzenál. Další jaderná velmoc Severní Korea od poloviny 80. let smlouvu respektovala, v roce 2003 od ní ale odstoupila.