Mexico City se vrací k normálnímu životu

Mexico City - Prasečí chřipka ustupuje, preventivní opatření proti jejímu šíření zabrala, oznámily mexické úřady. Od středy je proto začnou postupně zmírňovat. Nový typ chřipky už podle Světové zdravotnické organizace prokazatelně postihl přes tisíc lidí ve dvaceti zemích světa. Sedmadvacet nakažených zemřelo. V Česku se zatím nákaza nepotvrdila. Slovenský turista, který v neděli přiletěl z mexického Cancúnu, nemocný není.

Na středu jako na smilování čekají majitelé kaváren a restaurací v Mexiko City. Ve středu totiž začne opět fungovat veřejný život, po pětidenní preventivní izolaci podniky zase přivítají zákazníky. O den později se otevřou knihovny, muzea a kostely. Jak ale vysvětlil starosta metropole, bary, kina a divadla si ještě počkají. A také školy.

„Virus je s námi dál, musíme zůstat v pohotovosti a obnovování normálních aktivit bude postupné, nikoliv okamžité,“ uvedl Marcelo Ebrard, starosta Mexiko City.

Mexická chřipka si v zemi vyžádala už 26 obětí. Doposud Mexiko potvrdilo 727 případů nákazy. Prezident Felipe Calderón očekává, že již ve středu bude možné říci, že „virus vstoupil do fáze stabilizace“ a že se v zemi obnovuje ekonomická činnost. „Nezpíváme vítězné písně. Pokud to však bude takto pokračovat, budeme moci postupně obnovit některé činnosti,“ řekl prezident Calderón v televizi.

Počet obětí nové chřipky může nicméně podle mexických úřadů zřejmě stoupnout na více než 100. Podezřelé případy se zatím dále prověřují v laboratořích.

Vydáno pod